Annonce

Muskelgigt (Polymyalgia Rheumatica)

Hvad er muskelgigt?

Muskelgigt er en hyppig gigtsygdom, som kun forekommer hos ældre. Sygdommen er ekstremt sjælden før 50-års alderen. Sygdomsforløbet kan være flerårigt, men gigtformen kan behandles således, at man er symptomfri.

Muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse (Arteritis Temporalis) betragtes som to varianter af samme sygdom, da de har flere sygdomstegn til fælles.

Hvem er særligt i risikogruppen?

Sygdommen forekommer kun hos ældre, oftest over 70-års alderen og forekommer som anført næppe før 50-års alderen. Kvinder får sygdommen dobbelt så hyppigt som mænd.

Hvad er symptomerne på muskelgigt?

De vigtigste lokalsymptomer er muskelsmerter, som rammer nakke/skulderåget, overarme og sæde/lår. Herudover er træthed ofte et udtalt symptom. Ved arteritistemporalis er hovedpine (ofte i tindingen), smerter ved tygning og synsforstyrrelser karakteristiske symptomer.

Hvad er årsagen til muskelgigt?

Årsagen til muskelgigt er ukendt.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Lægen vil på baggrund af patientens karakteristiske beskrivelse af muskelsmerter med ovennævnte lokalisation hos ældre hurtigt få mistanken. Blodprøver vil oftest vise tegn på gigtbetændelse (forhøjet blodsænkning og C-reaktivt protein). Ved tegn på involvering af blodkar i hovedet (kæmpecelle arterit, arteritistemporalis) udføres en vævsprøve af et blodkar i tindingen, som kan afsløre karbetændelse.

Hvordan behandles muskelgigt?

Muskelgigt er en godartet sygdom, der ofte har et flerårigt behandlingsforløb, men med en god prognose. Behandlingen består af binyrebarkhormon i tabletform. Stoffet har bivirkninger, som nødvendiggør vedvarende lægekontrol under behandlingen. Der vil især være behov for vurdering af tegn på knogleskørhed (osteoporose) , som er en almindelig forekommende bivirkning til binyrebarkhormon-behandling

Hvad er fremtidsudsigterne?

Sygdomsforløbet med muskelgigt kan være langt, men gigtformen kan behandles og har gode udsigter for helbredelse.

Hvad kan man selv gøre?

Der er intet i vejen for at motionere og træne muskulaturen, selvom sygdommen er aktiv.

Vil du vide mere?

Læs mere om binyrebarkhormon på www.gigtforeningen.dk , www.medicin.dk eller www.sundhed.dk .

Denne artikel er produceret i samarbejde med Gigtforeningen. Du kan få mere uddybende oplysninger om muskelgigt og emner relateret til gigt på Gigtforeningens hjemmeside .

Læs mere om GIGT

Sidst opdateret: 15.07.2014