Nødprævention

Hvornår kan man få brug for nødprævention?

Hvis du har ubeskyttet samleje eller hvis præventionen svigter – for eksempel, hvis kondomet går i stykker eller glider af, eller hvis du har glemt at tage dine p-piller – er der altid risiko for, at du bliver gravid . Hvis du ikke ønsker at løbe denne risiko, kan du måske undgå det ved at bruge nødprævention for eksempel fortrydelsespiller eller måske spiral.

Nødprævention virker principielt på samme måde som andre former for prævention ved at hindre graviditet i at udvikles. Forskellen er, at nødprævention først kommer i brug umiddelbart efter det ubeskyttede samleje.

Hvad er fortrydelsespiller?

Den enkleste form for nødprævention er fortrydelsespiller. Piller indeholder kønshormon – gestagen – af samme type som findes i de såkaldte mini-piller . Blot er hormonmængden meget større.

Det er vigtigt at tage fortrydelsespiller snarest muligt efter det ubeskyttede samleje af hensyn til effekten. Hvis det sker inden 24 timer, virker de bedst. Men helt op til tre døgn efter, er der stadig mulighed for at hindre graviditet. Det vil sige: jo før, jo bedre. Pillerne virker kun i forbindelse med det aktuelle samleje – i modsætning til ”nødspiralen”. Pillerne reducerer risikoen for graviditet med 85 procent, hvis de tages straks og korrekt.

Skulle det alligevel vise sig, at du er kommet for sent med fortrydelsepillerne, sker der ingen skade på fosteret ved at have taget pillerne.

Hvilke produkter findes der?

I Danmark findes der flere fabrikanter af fortrydelsespiller. De indeholder det samme hormon: levonorgestrel – og er altså lige gode. De fås i håndkøb på alle apoteker. Grundig information om brug og virkning gives apoteket og i vedlagt produktbeskrivelse. Spørg, hvis du er i tvivl om brugen. Der er én eller to tabletter i pakken.

Hvordan tages 'fortrydelsespiller'?

  • Tag straks eller hurtigst muligt efter ubeskyttet samleje en eller to tabletter, afhængigt af hvilket mærke, du har fået udleveret på apoteket. Drik lidt vand til – eller måske endnu bedre sammen med lidt mad – for at mindske den kvalme, som pillerne kan give

  • Hvis du kaster op inden for tre timer efter, at du har taget pillerne, bør du gentage behandlingen og tage en eller to tabletter igen. Måske har du også brug for et middel mod kvalme.

  • Hvis du pludselig får dårlig mave med diarré, skal du måske også gentage behandlingen. Tal med din læge om det.

  • Senest tre uger efter det ubeskyttede samleje bør du kontakte din læge og fortælle om det passerede. Dels for at du kan få sikkerhed for, at du ikke er blevet gravid alligevel – og lige så vigtigt – for at drøfte fremtidig prævention.

  • Hvis du har haft ubeskyttet samleje, skal du også tænke på, om der er risiko for, at du er blevet smittet med en sexsygdom for eksempel klamydia .

Har fortrydelsespiller bivirkninger?

Man kan opleve brystspænding, kvalme, opkastninger, hovedpine og måske blødning. Husk at gentage behandlingen, hvis du kaster op inden for tre timer. Nødprævention fører ofte til blødningsuregelmæssighed, så menstruationen kommer for tidligt eller for sent. Hvis du gentager brugen i samme periode, øges denne risiko yderligere. Ved blødningsuregelmæssighed – specielt hvis blødningen udebliver – skal du kontakte din læge med henblik på undersøgelse for at udelukke graviditet.

Kan man bruge fortrydelsespiller i stedet for anden prævention?

Nej . Fortrydelsespiller er kun en nødløsning. Du kan ikke bruge denne metode som fast prævention. Heller ikke selv om du kun har samleje en gang imellem. Du kan heller ikke regne med, at pillerne beskytter mod graviditet ved ubeskyttet samleje senere i samme periode.

Hvad er en 'nødspiral'?

En spiral er en T-formet plastic-stav med kobberbelægning. Den har størrelse og form efter livmoderhulen. Spiral som prævention oplægges i kvindens livmoderhule i forbindelse med en gynækologisk undersøgelse hos lægen.

En ”nødspiral” er en ganske almindelig spiral. Den virker på samme måde. Hvis en spiral oplægges senest 5 dage efter et ubeskyttet samleje, er den i stand til at hindre en graviditet i at udvikle sig. Med ”nødspiralen” er kvinden samtidig beskyttet mod graviditet de næste 5 år. Spiralen er næsten 100 procent sikker, hvis den opsættes i tide.

Det er vigtigt at være opmærksom på eventuelle symptomer i ugerne efter oplægning af spiral. Hvis du får smerter eller blødning, skal du tale med din læge om det, idet spiralen ikke beskytter mod eventuel graviditet uden for livmoderen. Du bør under alle omstændigheder gå til kontrol hos din læge nogle uger efter oplægning af spiralen for at få sikkerhed for, at alt er i orden.

Hvad nu, hvis nødpræventionen ikke virker?

Hvis det viser sig, at du trods nødprævention alligevel er blevet gravid, skal du tage stilling til, om du ønsker abort , eller om du vil vælge at få barnet . Du skal tale med din læge om det så snart som muligt. Du har også ret til en støttesamtale hos din læge eller andet sted, din læge kan henvise dig til, hvis du er i tvivl om din beslutning.

Kontakt Aids-linien , hvis du vil du vide mere om nødprævention.

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 31.01.2009

Medicin som kan anvendes