Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

Minipiller

Minipiller er en hormonal præventionsform, der kun indeholder et hormon, nemlig gestagen, der ligner kvindens eget hormon progesteron.

Opdateret: 19. Marts 2020

Hvad er mini-piller?

Minipiller er en hormonal præventionsform, der kun indeholder et hormon, nemlig gestagen, der ligner kvindens eget hormon progesteron. Dette i modsætning til p-piller / p-ring, som er en kombination af to hormoner – østrogen og gestagen. I og med at minipiller ikke indeholder østrogen, øger de ikke risikoen for blodpropper.

Den hedder minipillen, fordi indholdet af hormon i pillerne er lavere end i almindelige p-piller. Tilmed indeholder den slet ikke østrogen. Den er lidt mindre sikker, selv når den tages efter retningslinierne. Sikkerheden er på højde med en spirals sikkerhed.

Hvordan virker mini-piller?

Der findes to slags minipiller. Den ene slags indeholder en mindre mængde gestagen-hormon, som ændrer sekretet ved livmodermunden, så det bliver uigennemtrængeligt for sædceller. Ægløsningen hæmmes ikke, og det mindsker sikkerheden ved denne type. Den anden type, som er blevet kaldt den ”østrogenfrie p-pille”, indeholder en noget større hormonmængde, og ægløsningen hæmmes.Begge typer minipiller skal tages hver dag uden pause. Minipiller med et lavt gestagenindhold skal tages inden for et 3 timers interval hver dag for at virke. Dette snævre tidsinterval medvirker til at mindske effektiviteten. Minipillerne med et højere gestagenindhold kan tages som p-piller inden for et 12 timers interval. Ved brug af minipiller opstår 3-4 graviditeter per 100 kvinder per år (flere på lavdosis tabletterne end på højdosispræparaterne).

Hvad er forskellen på minipiller og p-piller?

Minipillen skal tages uden pause. Sikkerheden på de "gamle" minipiller er lavere end p-pillers, hvor den med de "moderne" er på samme niveau. Minipiller (begge typer) giver, i modsætning til p-piller, uregelmæssige blødninger og pletblødninger, og det er den væsentligste årsag til, at minipiller ikke er så populære i Danmark. Der er mere end 10 gange så mange p-pillebrugere som minipillebrugere i Danmark.

Hvilke problemer er der med minipiller?

De uregelmæssige blødninger og pletblødninger er minipillens største problem. Èn kvinde ud af fem, der bruger minipiller, holder helt op med at have blødninger. Det synes nogle er fint, mens andre synes, det er helt forkert og er bange for, at de er gravide hele tiden. Ud fra et medicinsk synspunkt er det ikke noget problem, at man ikke bløder, da der ikke bygges nogen slimhinde op i en gestagenpåvirket livmoder. Der er altså ikke noget, der skal udstødes ved en blødning. Andre bivirkninger ved minipiller er humørsvingninger og vægtøgning.

Hvilke fordele er der ved mini-piller?

Minipiller kan anvendes af de kvinder, der ikke kan tåle p-piller, fordi de har øget risiko for blodpropper, enten pga. arvelige anlæg for at få blodpropper, sukkersyge, forhøjet blodtryk eller andre sygdomme.

Minipiller kan være velegnede i ammeperioden, hvor østrogenet i p-piller risikerer at nedsætte mælkemængden.

Er minipiller receptpligtige?

Ja, hvis du har lyst til at prøve minipiller, må du tale med din læge om det. Der gælder nemlig de samme retningslinjer som for almindelige p-piller med hensyn til recept og kontrol hos lægen.

Husk i øvrigt: Mini-piller beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.