Annonce

Skæl (Pityriasis capitis)

Hvad er skæl?

Vores hud er under konstant fornyelse og de døde hudceller afstødes som skæl. Vi har alle sammen skæl, men nogle mennesker har så mange skæl, at det er et problem i hverdagen.

I svære tilfælde er skæl en decideret hudsygdom, der kaldes seboroisk eksem eller seboroisk dermatit.

Hvorfor opstår skæl?

Mange mennesker tror fejlagtigt, at skæl skyldes, at hovedbunden er for tør, det er dog sjældent tilfældet. Derfor undlader de at vaske deres hår, fordi de er bange for, at shampoo skal udtørre hovedbunden yderligere.

Baggrunden for skællene er hudsygdommen seboroisk dermatit. Man kan have seboroiskdermatit i meget varierende grad, fra milde tilfælde, der kun giver gener om vinteren til mere svære tilfælde, der også giver gener andre steder end i hårbunden.

Hvilke symptomer er der på skæl?

Skæl der ikke skyldes seboroisk dermatit, ses som små, hvide tørre hudflader i hovedbunden, håret og på skuldrene. Hårbunden kan klø og være irriteret.

Ved seboroisk dermatit ses fedtet udseende, klidagtige skæl, rødme og kløe i de såkaldte seboroiske områder: hovedbunden, ansigtet, kindernes furer og øjenbrynene, ørerne og eventuelt på overkroppen.

Lidelsen forværres om vinteren, mens sommerens sol oftest har en gavnlig effekt.

Pludselig kraftig tendens til skæl eller seboroisk dermatit hos en midaldrende person, der aldrig tidligere har haft problemet, kan være tegn på en hiv-infektion eller anden immundefekt.

Kan skæl forværres?

Foruden årstidernes skiften har også stress og alvorlige sygdomme tendens til, at få skældannelsen til at øges.

En hudsvamp, Pityrosporum ovale, spiller en vigtig rolle som forværrende faktor. Man kender ikke den nøjagtige mekanisme, men behandling rettet mod svampen mindsker skælproblemerne.

Kan man forebygge skæl?

Det kan være svært at undgå de udløsende faktorer, men man kan holde skællene nede ved hjælp af skælshampoo, der kan fås i håndkøb eller på recept.

Hvad kan jeg selv gøre?

Sollys eller solarium har god effekt på seboroisk dermatit, men desværre er overdreven solnydelse forbundet med hudkræft og rynker i huden

Hvilke behandlings muligheder er der?

Behandling med svampedræbende shampoo er en mild og effektiv behandling.

I svære tilfælde bør du se en hudlæge med henblik på den bedste behandling.

Læs mere om HUD, HÅR OG NEGLE

Sidst opdateret: 27.11.2015

Medicin som kan anvendes