Annonce
Undersøgelser
Undersøgelse af endetarmen (Rektoskopi)
Af Erik Fangel Poulsen, speciallæge

Hvad er rektoskopi?

Hvis du har symptomer, som lægen skønner stammer fra tyktarmen eller endetarmen, vil det sandsynligvis blive nødvendigt at kikke op i tarmen på dig. Rektoskopi er en undersøgelse, hvor man ser op i den nederste del af tarmen.

  • Undersøgelsen hører ikke til de allermest behagelige. Dels er bagdelen trods alt for de fleste af os et af de mere ømme punkter på kroppen, som man ikke stikker op i vejret til beskuelse med mindre det er strengt nødvendigt, dels er undersøgelsen som regel ledsaget af ubehag, som man kender det ved for eksempel tarmkolik, fordi det er nødvendigt for lægen at puste luft op i tarmen for at få overblik.

Hvad sker før undersøgelsen?

  • Forud for undersøgelsen, skal tarmen tømmes. Det sker ved hjælp af afføringstabletter og på selve undersøgelsesdagen ved et såkaldt klyx eller stikpiller, som blødgør de afføringsklumper, som sidder i nederste del af tarmen, og som derved tømmes ud forud for undersøgelsen.

  • For at lægen kan komme til, skal man enten ligge i det såkaldte knæ-albueleje, sideleje eller som ved underlivsundersøgelse af kvinder i rygleje. På den måde kan lægen komme rimeligt let til endetarmsåbningen.

Hvad sker ved selve undersøgelsen?

  • Efter at have følt op i tarmen, indføres rectoskopet. Det er et tommelfingertykt metal- eller plastrør. Mens lægen puster lidt luft ind gennem røret som for enden er forsynet med en lyskilde, er det muligt forsigtigt at skubbe røret 20-25 centimeter op i tarmen. Langsomt trækkes røret derefter tilbage mens lægen samtidig indgående studerer slimhinden i tarmen. Sår og svulster - godartede såvel som ondartede kan afsløres på den måde. Prøver af mistænkeligt væv kan samtidig udtages til undersøgelse i mikroskop.

  • Den nederste del af endetarmen er lidt vanskelig at studere med det lange rectoskop. Lillebror - et anoskop, som kun er 8-10 centimeter langt indføres derfor straks efter, så den sidste del af tarmen kan betragtes og vurderes af lægen.

Skal man indlægges på sygehuset?

Undersøgelsen foregår ambulant, uden bedøvelse og varer sjældent mere end 10-15 minutter. Efter undersøgelsen kan man gå hjem igen.


Sidst opdateret: 01.11.2000


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark