Annonce

Børneorm

Hvad er børneorm?

Børneorm er små trådlignende orm, og er cirka en centimeter lange. Æggene er aflange men kan ikke ses med det blotte øje. Børneorm er den mest almindelige ormeinfektion i Danmark. Navnet snyder lidt, for selvom det oftest er børn, som har børneorm, kan voksne også sagtens få det.

Hvordan får man børneorm

Børneorm smitter fra menneske til menneske. Æg kan overleve i støv og lignende i flere uger. Smitten sker især gennem hænder, legetøj, toiletbræt osv. Børn i daginstitutioner smitter let hinanden. Og hvis et medlem i en familie får børneorm, spreder det sig hyppigt til de øvrige familiemedlemmer.

Hvordan føles børneorm

  • Kløe omkring endetarmsåbningen, typisk om natten og under den varme dyne.

  • Hos piger og kvinder kan det brede sig til skedekatar .

Symptomerne er ikke alvorlige, men som anført ofte ret generende. Forældre opdager tit børneorm ved, at de ser små (det vil sige cirka en centimeter lange), trådtynde orm omkring barnets endetarmsåbning eller i barnets afføring.

Hvad kan man selv gøre?

  • Har man børneorm, bør man tage bad om morgenen for at fjerne æg og orm omkring endetarmen.

  • Det er vigtigt, at alle i familien - det vil sige både børn og voksne - vasker hænderne grundigt efter hvert toiletbesøg og før hvert måltid.

  • Man bør skifte sengetøj og undertøj hyppigt, specielt 7-10 dage efter behandlingen.

  • Smittede børn og voksne bør have korte negle, da ormene kan gemme sig under lange negle.

  • Rengør boligen grundigt, specielt i soveværelset.

  • Spis ikke mad i soveværelset.

  • Hvis flere familiemedlemmer er smittet, skal de behandles samme dag.

Hvordan behandles børneorm?

Behandlingen består oftest i en ormekur (mebendazol) af alle i husstanden. Mebendazol fås på apoteket - på recept. Medicinen skal gives tre gange med cirka to ugers mellemrum, men lidt forskelligt afhængig af, hvilken medicin man bruger. Spørg på apoteket. Det er normalt nok med én kur. Børn må gerne komme i daginstitutionen, selvom de har børneorm, men personalet skal vide besked, så man kan undgå smitte til de andre børn. Barnet skal helst være sat i behandling, inden det kommer i daginstitution.

Læs mere om BØRNESYGDOMME

Sidst opdateret: 01.10.2009

Medicin som kan anvendes