Annonce
Hæmorider - Årsager, symptomer og behandling af lette tilfælde
Af Dennis Raahave, overlæge, dr.med. seniorforsker, speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Hvad er hæmorider?

Mere end halvdelen af alle danskere over 50 år har hæmorider. Yngre personer kan også få hæmorider, især kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel. Lidelsen skyldes, at tarmslimhinden med de underliggende blodårer bliver løs og begynder at bevæge sig ud igennem endetarmsåbningen (anus) for eksempel ved afføring; det kan således ende med, at hæmoriderne altid hænger uden for anus. Dårlige toiletvaner, forstoppelse og fødsler er medvirkende årsager til hæmorider.

Hæmorider er og vedbliver at være godartede, men de kan være meget generende og give smerter, svie, kløe og sidst men ikke mindst blødning. Hæmorider inddeles i fire sværhedsgrader:

  • Grad 1: Hæmoriderne sidder indvendig, og giver blødning.

  • Grad 2: Hæmoriderne falder ud ved afføring, og glider tilbage af sig selv igen

  • Grad 3: Hæmoriderne glider ikke mere tilbage efter afføring, men kan skubbes på plads.

  • Grad 4: Hæmoriderne hænger altid udenfor endetarmsåbningen, og der kan komme sår på den.

Hæmorider, der går i sig selv igen, kan efterlade små udvendige hudlapper, der kaldes marisker. I modsætning til hæmorider bløder de ikke og giver normalt ikke smerter, men gør hygiejne vanskelig.

Hvordan føles hæmorider?

Hæmorider kan vise sig på flere måder:

  • Hæmorider kan medføre lidt blod på papiret, når man tørrer sig, men kraftigere, frisk blødning kan også opstå ved afføring.

  • Hæmorider kan give svie og kløe og ikke mindst smerter, eventuelt som et akut tilfælde, hvor de hænger udenfor og kommer i klemme i anus.

  • Udvendige hæmorider gør hygiejne meget vanskelig.

  • Man bør under alle omstændigheder undersøges hos lægen, da andre sygdomme i tarmen end hæmorider kan give blødning.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Lægen (oftest kirurgen) vil med en finger føle op i endetarmen og derefter foretage en såkaldt ano-rektoskopi det vil sige en kikkert-undersøgelse af den nederste del af tarmen. Har der været blødning, bør der også foretages en kikkert-undersøgelse højere op i tarmen (sigmoideoskopi), fordi blødning eventuelt kan være tegn på en polyp eller tarmbetændelse eller i sjældne tilfælde kræft.

Hvordan behandler man hæmorider?

Indvendige hæmorider (Grad 1) kan godt ophøre med at give symptomer, især hvis de er en følge af forstoppelse, som er blevet behandlet til blød afføring. Det gælder også under en eventuel graviditet.

I disse tilfælde kan hæmoridesalver, stikpiller og cremer lindre. De indeholder stoffer til lokalbedøvelse samt ofte binyrebarkhormon (steroid), der kan nedsætte vævsreaktionen. Disse er normalt på recept og ordineres af den behandlende læge og bør kun anvendes i kortere perioder.

Operation af hæmorider

Hæmorider kan også fjernes ved hjælp af en mindre eller større operation afhængig af sværhedsgraden. Læs mere om OPERATION AF HÆMORIDER her.

Læs mere om MAVE-TARM


Sidst opdateret: 11.01.2013


Medicin som kan anvendes:

Midler mod haemorroider

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Svar fra eksperten

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark