Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Undersøgelser | Mave og tarm

Kikkertundersøgelse af endetarmen (Rektoskopi)

Rektoskopi er en kikkertundersøgelse af de nederste 20 cm af tyktarmen, kaldet endetarmen eller rektum. Ved undersøgelsen kan man se sygdomsforandringer i endetarmen.

Opdateret: 4. Januar 2016

Hvad er en rektoskopi?

En rektoskopi er en kikkertundersøgelse af de nederste 20 cm af tyktarmen, kaldet endetarmen eller rektum.

Undersøgelsen foretages med et rektoskop, der er en stiv kikkert med et videokamera placeret i spidsen. Rektoskopet er typisk 25 cm langt og på tykkelse med en tommefinger (cirka 2 cm). Videokameraet overforer farvebilleder fra kroppens indre til en tv-skærm.

Man kan derudover indføre forskellige instrumenter igennem rektoskopet, der gør det muligt at tage vævsprøver eller udføre behandlinger som for eksempel at fjerne polypper som en del af undersøgelsen.

Hvilke forberedelser er der inden rektoskopi?

Forud for undersøgelsen, skal tarmen tømmes (udrenses). Det sker som regel ved hjælp af et såkaldt klyx på selve undersøgelsesdagen, der bør anvendes 1-2 timer før undersøgelsen. Du må spise og drikke normalt før undersøgelsen.

Du vil få tilsendt vejledning fra sygehuset eller speciallægepraksis om, hvordan tarmen skal tømmes inden undersøgelsen. Det er vigtigt at følge vejledningen for udrensningen inden undersøgelsen, da det ellers i værste tilfælde kan betyde, at undersøgelsen ikke kan udføres og må udskydes.

Hvis man tager blodfortyndende medicin, er det vigtigt at afdelingen eller speciallægen informeres herom med henblik på, om behandlingen skal ændres før undersøgelsen. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt at pausere den blodfortyndende behandling i dagene op til undersøgelsen.

Hvorfor foretages en rektoskopi?

En rektoskopi udføres for se efter sygdomsforandringer i endetarmen, der kan forklare symptomer som for eksempel smerter i endetarmsåbningen, blod i afføringen, problemer med at tømme endetarmen eller holde på afføringen.

Hvad kan man se ved hjælp af en rektoskopi?

Ved undersøgelsen ser man efter, om der for eksempel er sår, tegn på irritation eller betædenlse i slimhinden, godartede eller ondartede svulster eller forsnævringer i tarmen

I nogle tilfælde vil det ikke være muligt at stille en endelig diagnose alene baseret på rektoskopien og der vil være behov for at tage vævsprøver (biopsier) for at bekræfte det sete, eller for at stille den endelige diagnose. Vævsprøverne tages med en lille tang, der føres ind igennem rektoskopet.

Med en rektoskopi og vævsprøver kan man stille diagnoser som for eksempel:

  • Hæmorider

  • Divertikler (udposninger)

  • Betændelse i endetarmen (proctitis)

  • Mikroskopisk kolitis

  • Polypper i endetarmen

  • Kræft i endetarmen

  • Fremfald af endetarmen (rektal prolaps)

Hvor foregår undersøgelsen?

Rektoskopi foretages på de fleste sygehuse og i speciallægepraksis. Derudover udfører også mange privathospitaler undersøgelsen.Undersøgelsen foretages af læger med speciale i mavetarm lidelser eller kirurgi.

Hvordan foretages en rektoskopi?

En rektoskopi kan foretages mens man ligger ned. Enten ved at man ligger i det såkaldte knæ-albueleje, sideleje eller som ved underlivsundersøgelse af kvinder i rygleje. På den måde kan lægen komme let til endetarmsåbningen og foretage undersøgelsen.

Undersøgelsen starter med at lægen undersøger endetarmen med en finger. Derefter føres rektoskopiet ind i endetarmsåbningen og videre ca 20-25 cm op i tarmen. Langsomt trækkes røret derefter tilbage mens lægen samtidig indgående studerer slimhinden i tarmen. Det er nødvendigt at blæse luft ind i tarmen igennem rektoskopet for at udvide tarmen så man kan få en god oversigt. Det vil kunne give en trykkende fornemmelse eller ubehag i maven.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Hvor længe varer undersøgelsen?

Selve undersøgelsen varer ca 5-10 minutter.

Gør en rektoskopi ondt?

Undersøgelsen kan være forbundet med forbigående smerter eller ubehag på grund af indlæsning af luft under undersøgelsen.

Kan der opstå komplikationer?

Rektoskopi er derudover en meget sikker undersøgelse og komplikationer optræder kun i yderst sjældne tilfælde. Det kan være blødning eller hul gennem tarmens væg. Sidstnævnte for eksempel hvis man under undersøgelsen har fjernet polypper. Sådanne komplikationer vil vise sig som svære mavesmerter, blødning fra tarmen eller feber og kan gøre det nødvendigt med en operation.

Hvornår får man svar på undersøgelsen?

Du får svar på undersøgelsen umiddelbart efter at den er overstået. Hvis der er taget vævsprøver foreligger svaret normalt efter cirka en uge. Du aftaler med lægen hvordan du får svar på disse.

Efter undersøgelsen

Du kan tage hjem umiddelbart efter undersøgelsen og efter du har fået information om undersøgelsesresultatet og den videre plan.

Hvis der er taget vævsprøver eller fjernet polypper, kan man opleve lidt blødning fra endetarmen. Hvis der opstår svære mavesmerter, kraftig og længerevarende blødning fra tarmen eller feber efterfølgende skal du kontakte sygehuset eller ringe til vagtlægen.

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.