Annonce
Tænder og mund
Tandpine
Opdateret af Anne Pedersen, specialtandlæge, dr. odont.

Man får da ikke tandpine i dagens Danmark?

Desværre - jo. Og det til trods for, at vi er blevet meget flinkere til at passe på vores tænder. Vi børster dem bedre, vi bruger tandstikkere og tandtråd, vi bruger tandpasta med fluor, og vi lever måske også lidt sundere.

Tandlægerne passer også bedre på os: Den forebyggende tandpleje fra den tidligste barnealder og gennem hele skoletiden, herunder også tandreguleringer, er meget væsentlige for at bibeholde sunde tænder. Der er da også masser af børn og unge, som stort set aldrig har haft huller i tænderne.

Tandlægernes tilbud om fortsat kontrol livet igennem for at finde eventuelle huller på et tidligt tidspunkt og de regelmæssige tandrensninger til forebyggelse af parodentose (paradentose), er ligeledes med til at holde tænderne sunde og udsætte alderens nedbrydning.

Hvorfor får man tandpine?

Trods den forebyggende indsats er der stadig mange, som pludselig får en drønende tandpine og er ved at gå til af smerte.

  • Hul i en tand: Et ubehandlet hul i en tand er den hyppigste årsag til tandpine. Et overfladisk hul, der kun har angrebet tandens emalje, giver sjældent symptomer. Men lige så snart bakterierne har fundet vej til tandbenet (dentinen), som indeholder masser af små nerveender, er der risiko for at der kan opstå tandpine. Der er desværre ikke nogen sammenhæng mellem et huls størrelse og graden af mulig tandpine. For eksempel kan et hul nå helt ind til den egentlige tandnerve, uden at der nogensinde undervejs har været symptomer.

  • Tandrodsbetændelse: Når bakterierne når ind til tandens nerve, dør nerven. En død nerve kan være udgangspunkt for betændelse omkring roden – og det kan gøre rasende ondt.

  • Tandkødsbetændelse: Efterladte bakterier på tænderne er ikke kun årsag til huller i tænderne, men også til betændelse i tandkødet omkring tænderne. En sådan betændelsestilstand kan også give tandpine – om end sjældent så voldsomme smerter som fra et hul i en tand eller fra en tandrodsbetændelse.

  • Parodontose: Vedvarende tandkødsbetændelse udvikler sig til betændelse i den knogle som tanden sidder fast i. Betændelsen har bredt sig til knoglen og dette kan give samme slags smerter som tandkødsbetændelse – altså sjældent helt så voldsomme som fra et hul i en tand.

  • Tandbyld: Både tandrodsbetændelse, tandkødsbetændelse og parodontose kan føre til at der opstår tandbylder. Tandbylder er en ansamling af betændelse og opstår når der ikke er frit afløb for bakterierne. Bakterierne og betændelsen ophobes i bylden og en sådan gør rasende ondt på grund af det øgede tryk, der opstår inde i bylden.

  • Tandfrembrud: En tand på vej frem i munden kan også give smerter. Det kender alle forældre med småbørn til (Den første tand) og som voksen kan visdomstænder i frembrud meget ofte give anledning til smerter – specielt hvis der ikke er ordentlig plads til dem i kæben.

Hvad kan man selv gøre?

Tandpine – eller rettere årsagen til tandpinen – forsvinder ikke af sig selv! Bestil derfor tid hos tandlægen. Har du mange tandsmerter, må du prøve at klare dig på bedste vis med smertestillende tabletter indtil du kan komme til tandlæge. Er smerterne uudholdelige findes der i ethvert lokalområde en eller anden form for tandlægevagt.

Skulle tandpinen gå over inden du når at komme til tandlæge, skal du under alle omstændigheder bede din tandlæge kigge på tanden - du kan være helt sikker på, at tandpinen kommer igen, hvis ikke der gøres noget ved årsagen.

”Indbildt” tandpine

Selvom tandpine for det meste stammer fra tænder som sådan, er det ikke helt sjældent, at årsagen sidder et helt andet sted. Den virkelige årsag kan således være at finde i ansigtsmuskulaturen, ansigtsnerver eller bihuler. Her kan tandlægen virkelig komme ud i et detektivarbejde, da det kan være meget, meget svært at finde årsagen til den tandpine, der ikke skyldes tænderne. Og gennem tiden har mange mennesker fejlagtigt mistet tænder, som slet ikke var årsag til tandpinen.

Læs mere om TÆNDER OG MUND

Original tekst af  Jens Kølsen  Petersen, , lektor og specialtandlæge

Sidst opdateret: 30.05.2012


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark