Annonce

Tre-dages-feber (eksantema Subitum)

Hvad er tre-dages-feber?

Tre-dages-feber er en af de mindre kendte børnesygdommene med udslæt. Alligevel har vi nok næsten alle sammen haft sygdommen. Den forekommer kun hos børn fra seks måneder til tre år. Meget tyder på, at den er meget smitsom.

Sygdommen har også andre navne: Eksantema subitum, roseola infantum og tredje-dags-udslæt.

Hvorfor får man tre-dages-feber?

Sygdommens årsag er ukendt, men det er formentlig et virus , som overføres via luftvejene ved dråbeinfektion.

Hvordan føles sygdommen?

Inkubationstiden er 10-15 dage. Det vil sige tiden, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud.

  • Først kommer der en pludselig høj feber til op mod 40 grader. Feberen holder sig i cirka tre dage.

  • Ikke helt sjældent opstår feberkramper samtidig, som jo kan virke meget dramatiske og alarmerende. Feberkramper har ikke noget med tre-dages-feber som sådan at gøre, men er alene en følge af den pludselige temperaturforhøjelse.

  • Når feberen falder ret brat igen, kommer udslættet. Det begynder typisk på kroppen og breder sig derfra ud over arme og ben. Derimod er der kun sjældent udslæt i ansigtet.

  • Udslættet er nærmest blegrødt, plettet og måske med små papler. Papler er små knudeformede infiltrationer i huden. Udslættet holder sig i 12-14 timer, hvorefter det hele overstået.

Det er vigtigt, at forældre med småbørn har kendskab til sygdommen og dens karakteristiske forløb, fordi de derved har mulighed for at skelne den fra andre børnesygdomme først og fremmest mæslinger.

  • Ved tre-dages-feber er der således ikke som ved mæslinger den typiske indledning med snue, hoste og lysskyhed. Feberen er der alene.

  • Ved mæslinger stiger temperaturen igen, når udslættet kommer, mens temperaturen er normal under udslættet ved tre-dages-feber.

  • Endelig er det karakteristisk, at udslættet starter på kroppen og næsten aldrig rammer ansigtet. Ved mæslinger og røde hunde er det omvendt.

Barnet er formentlig smittefarligt i hele sygdomsforløbet og måske inden, feberen kommer. Det vides ikke med bestemthed. Børn kan modtages i institution, når temperaturen er normal.

Hvordan stiller lægen diagnosen tre-dages-feber?

Det typiske forløb med tre dages feber efterfulgt af udslæt er så karakteristisk for denne børnesygdom, at du i samråd med lægen er sikker på diagnosen.

Udsigt for fremtiden

Sygdommen følger det ovenfor beskrevne forløb, og der er ikke yderligere komplikationer forbundet med den. Sygdommen efterlader livsvarigt immunitet.

Hvordan behandles tre-dages-feber?

Der er ikke behov for medicin. Sørg for rigeligt væske i de tre dage feberen varer. Udslættet giver ikke anledning til særlig kløe.

Der vaccineres ikke mod denne børnesygdom.

Sidst opdateret: 14.01.2010