Annonce
Underlivsbetændelse
Opdateret af Charlotte Wilken- Jensen, speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Hvad er underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er infektion i de indre underlivsorganer; livmoder, æggeleder og æggestokke. Infektionen sidder i slimhinden i livmoderen og i æggelederne. Da slimhinden i livmoder og æggeleder hænger sammen, er der altid betændelse i både livmoderhule og æggeledere. I særligt alvorlige tilfælde kan betændelsen gribe over på æggestokkene.

Hvorfor får man underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse forårsages af bakterier, hyppigst af klamydia. Bakterierne kommer op i livmoderen via skeden og overføres hyppigst ved sex. Underlivsbetændelse ses således næsten udelukkende hos seksuelt aktive kvinder

  • Klamydia: I de fleste tilfælde, når en kvinde smittes med klamydia, sidder bakterierne i cellerne ved livmodermunden og findes ved en podning, før de har givet symptomer.Hvis det bliver behandlet, er smitten uden betydning. Men kravler klamydiabakterien op i livmoder og æggeleder og forbliver ubehandlet, kan infektionen forårsage skader på æggelederne, så graviditet kan blive svær at opnå eller kan ende i graviditet uden for livmoderen. For at undgå denne situation anbefales det, at kvinder med skiftende seksualpartnere testes for klamydia hvert halve år.

En særlig farlig form for underlivsbetændelse er betændelse med stafylokokker (gruppe A), som kan ses efter for lang tids (over 8 timers) brug af tampon.Det er ens egne mikroorganismer fra skeden, der får et godt medie at gro i, når tamponen er fyldt op med blod. Det kaldes toksiskchoksyndrom.

  • Toksisk chok syndrom: Toksisk chok syndrom kommer ved for lang tids brug af tampon, og er kendetegnet ved hurtig temperatur stigning til 39 – 40 grader, svært påvirket almentilstand, sløret bevidsthed og eventuelt hududslæt. Tilstanden er meget sjælden, men livsfarlig. Hvis man mistænker dette, skal der derfor handles hurtigt. For at forebygge tilstanden er et vigtigt ikke at anvende samme tampon i mere end maksimalt 6 timer.

Underlivsbetændelse kan også opstå efter indførsel af instrumenter i livmoderen, for eksempel efter spiralanlægelse eller kirurgisk abort. Det er dog ikke på grund af urene instrumenter, underlivsbetændelsen opstår, men fordi der er så mange mikroorganismer i skeden, og så mange kringelkroge, at det er umuligt at rengøre skeden. Derfor kan der føres bakterier fra skeden med op i livmoderen når noget, også sterile ting, skal ind i livmoderen. I u-lande kan underlivsbetændelse skyldes snavsede kvaksalverinstrumenter, men aldrig i den udviklede del af verden.

Hvordan føles sygdommen?

Symptomerne på underlivsbetændelse er smerter, ændret udflåd, feber og eventuelt pletblødning. Smerterne sidder helt nedadtil i den ene eller begge sider af underlivet og eventuelt tværs over underlivet. Samtidig kan der være feber, og man kan føle sig alment skidt tilpas. Smerter, udflåd og blødning er fænomener, som alle kvinder oplever i deres almindelige cyklus, så hvis ikke tilstanden er ledsaget af feber, er det meget forskelligt, hvilken tærskel, den enkelte kvinde har for at reagere på symptomerne fra skeden. Det er dog vigtigt at reagere på smerter og søge læge, da ubehandlet underlivsbetændelse kan få følger i form af kroniske underlivssmerter eller vanskelighed ved at blive gravid.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

To ud af tre kriterier skal være opfyldt for at diagnosen stilles: , som viser tegn på infektion, kan pege i samme retning.

  • Feber – temperatur over 38,5 grader

  • Forhøjede infektionstal – Blodprøver med måling antal af hvide blodlegemer og CRP, C- Reaktivt Protein, som findes i blodet og forhøjes ved infektion

  • Rokkeømhed af livmoderen ved gynækologisk undersøgelse

Ved mistanke om underlivsbetændelse vil lægen pode fra livmoderhalsen for klamydia og bakterier. Er kvinden alment påvirket, startes behandling før svaret på podning foreligger

Hvordan behandles underlivsbetændelse?

Behandlingen afhænger af, hvad lægen mistænker, årsagen til underlivsbetændelse er. Er der mistanke om klamydiainfektion, gives standardbehandling med to tabletter som engangsdosis (azithromycin 500 mg). Er der mistanke om andre bakterier, gives behandling med to slags medicin (penicillin og metronidazol). Samtidig anbefales kvinden at holde sig nogenlunde i ro, idet større fysisk aktivitet kan få betændelsen til at brede sig til æggestokkene. Behandlingen justeres efter podningssvaret.

Er der mistanke om, at betændelsen har bredt sig til æggestokkene, og der er dannet byld mellem æggeleder og æggestok, henviser lægen til gynækologisk afdeling på hospitalet, hvor der foretages kikkertoperation, hvor bylden tømmes. I svære tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne æggestok og æggeleder.

Ved ukompliceret underlivsbetændelse er indlæggelse sjældent nødvendig. I de fleste tilfælde forsvinder underlivsbetændelse med behandling i løbet af en uge eller to. Underlivsbetændelse vil også uden behandling forsvinde, men det tager længere tid, og risikoen for følgetilstande (kroniske smerter, vanskelighed ved at blive gravid) er større, hvis der ikke gives behandling.

Smerterne og ømheden kan holde sig i nogen tid efter, at infektionen er svundet.

Hvordan undgår man at blive smittet med underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse med bakterier og andre mikroorganismer er en seksuelt overført infektion. Risikoen for at få underlivsbetændelse er størst, når man en sammen med en ny partner. Dette er på grund af de forskellige tarm- eller vaginalmikroorganismer, man har og som kroppen vænner sig til, og får antistoffer i mod. Betegnelsen ”honeymoon” blærebetændelse er et typisk eksempel på den blærebetændelse, kvinder kan få ved samleje med en ny partner. Når man skal have sex med en ny partner kan det derfor ikke bare være erotisk, men også meget hensigtsmæssigt at starte med et fælles brusebad. Efter tre måneders samliv med samme partner, hvor begge ikke har sex med andre, er risikoen for at blive smittet med underlivsbetændelse stort set nul.

Det er vigtigt at holde fast ved at bruge kondom, når man møder en ny partner - på den måde undgår man smitte. Det gælder, uanset hvilken anden metode man bruger som beskyttelse overfor graviditet. Hvis forholdet til en partner skal fortsætte, anbefales det at begge parter lader sig teste for kønssygdom – primært klamydia. Er begge testet negative, kan man droppe kondomet, hvis man er beskyttet mod graviditet med p-piller, p-ring, spiral eller p-stav. Er man til skiftende partnere skal kondomet på ved hvert samleje.

Udsigt for fremtiden

Det er meget sjældent, at underlivsbetændelse fører til problemer med senere at blive gravid. To ting er vigtige; den ene er ansvarlig brug af kondom, og den anden er at være opmærksom på sit underliv og reagere, hvis der optræder tegn på underlivsbetændelse. Gentagne underlivsbetændelser kan føre til kroniske underlivssmerter, fordi smerterne kan medføre muskelspændinger i bækkenmuskulaturen, som bliver spændte og ømme, også når betændelsen er væk.

Der er derfor gode grunde til som kvinde at reagere, når smerter, blødning og udflåd ændrer sig fra det normale, og specielt hvis der samtidig optræder feber. Ny sexpartner, anlæggelse af spiral, nylig abort eller start af tamponbrug er forhold, der skal skærpe kvindens opmærksom på symptomer på underlivsbetændelse.

Læs mere om KVINDER OG SYGDOMME

Original tekst af Erik Fangel  Poulsen, , speciallæge i kvindesygdomme og fødsler

Sidst opdateret: 26.08.2013


Medicin som kan anvendes:

Penicilliner og andre antibiotika

SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark