Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prævention

P-ring

P-ringen er en hormonal præventionsform, som er velegnet, hvis man gerne vil bruge et p-pillepræparat, men har svært ved at huske en pille hver dag.

Opdateret: 27. April 2020

Hvad er en p-ring?

P-ringen er en hormonal præventionsform, der ligesom p-piller og p-plaster indeholder en kombination af to hormoner: østrogen og gestagen. P-ringen har samme fordelagtige virkninger som p-piller, men også de samme bivirkninger.

P-ringen er velegnet, hvis man gerne vil bruge et p-pillepræparat, men har svært ved at huske en pille hver dag.

Hvordan bruger man p-ringen?

P-ringen er en blød plastikring med en diameter på 54 millimeter og en tykkelse (diameter) på fire millimeter, der indeholder hormon til tre uger. Ringen klemmes sammen og lægges op i skeden på 1. dag i menstruationen. Der skal den ligge i tre uger og afgive hormon. Efter tre uger tages ringen ud, og der holdes pause i syv dage. I pausen kommer blødningen. Efter de syv dages pause lægges en ny ring op i skeden.

Man kan også bruge p-ringen uden pause. Så lægger man en ny ring op i skeden, når man tager den "gamle" ud. Herved undgår man blødning. En del kvinder begynder at pletbløde efter 8 – 12 uger. Sker det, må man - for at stoppe det – tage ringen ude i fire dage og lade blødningen komme. Er det en relativ ny ring, kan man opbevare den og skylle den i lunkent vand, før den lægges tilbage i skeden og kan anvendes i det antal dage, den havde tilbage.

Ringen kan ikke anbringes forkert og falder ikke ud, da den folder sig ud og sidder let i spænd i skeden (uden at genere). De fleste vælger at lade ringen sidde under samleje, da den ikke generer, men ringen kan være ude af skeden i tre timer i døgnet, uden at det påvirker sikkerheden. Hvis ringen har været ude, skylles den i lunkent vand, før den atter lægges op i skeden. Hvis ringen har været ude af skeden længere end de anbefalede tre timer, svarer det til en glemt p-pille, og der bør anvendes kondom eller afholdenhed fra sex i syv dage.

For at huske det tidspunkt, hvor p-ringen skal udskiftes, kan man indstille en alarm på sin telefon eller markere dagen i sin kalender.

Hvis man glemmer at lægge en ny ring op efter syv dages pause, lægges den nye ring op, så snart man bliver opmærksom på, at man har glemt ringen. Man skal så bruge kondom i syv dage og springe den næste pause over.

P-ringen bevirker ligesom p-piller og p-plaster, at ægløsningen blokeres. Det betyder, at ringen har en lige så høj sikkerhed som kombinations- p-pillerne.

Hvad er forskellen på p-ring og p-piller?

Forskellen på p-ring og p-piller er måden, som hormonet når kroppen på. Ved p-piller går hormonet gennem munden og via tarmen, mens det ved p-ringen går direkte gennem slimhinden i skeden. Når p-piller passerer mave, lever og tarm omdannes en del af hormonet, som herefter ikke kan udnyttes af kroppen. Når hormonet optages direkte gennem slimhinden, er der ikke noget, der "går til spilde". Derfor er der mindre hormon i p-ringen end i p-piller, men det virksomme hormon i blodet og dermed også virkninger og bivirkninger er det samme for de to former for prævention

Hvilke problemer er der med p-ringen?

Kvinder, der ikke bryder sig om at lægge noget op i skeden, for eksempel ikke vil bruge tamponer, vil ikke være velegnede til p-ringen.

Hvordan virker p-ringen?

P-ringen virker på samme måde som p-piller. Hormonerne i p-ringen blokerer for kroppens dannelse af de overordnede kønshormoner, som normalt sørger for, at man får ægløsning. Ved brug af p-ring stopper ægløsningerne derfor, og man kan herefter ikke blive gravid.

Når man bruger p-ring, p-plaster eller tager p-piller, påvirkes den produktion af kønshormoner, som kroppen normalt har. Kontrolcentret i hjernen opfatter det, som om der er nok hormoner, hvilket der også er. I den periode man får kønshormonerne udefra, producerer kroppen ingen selv. Systemet bliver sat på pause, indtil man ikke benytter præventionen mere, hvor kroppen så går tilbage til selv at producere hormonerne. Man får altså ikke flere hormoner af p-ringen, det er bare nogle lidt andre. P-ringen har ingen indflydelse på andre hormoner end kønshormoner. Således produceres f.eks. binyrebarkhormon og skjoldbruskkirtelhormon uændret.

Når man stopper med p-ring, starter den naturlige cyklus igen. Hos de fleste sker dette inden for en til to måneder. Brug af P-ring nedsætter således ikke kvindens mulighed for at blive gravid på et senere tidspunkt, når hun ønsker det.

Hvem kan bruge p-ring?

Alle raske, ikke-rygende kvinder uden sygdom i familien kan bruge p-ring i hele den periode, der er behov for forebyggelse af uønsket graviditet. Det vil i Danmark typisk sige fra 16 år og til overgangsalderen.

Når man første gang skal snakke med sin læge eller en præventionsklinik om, hvilken prævention man skal bruge, er det vigtigt, at man kan oplyse om eget helbred, problemer med forhøjet blodtryk, diabetes og eventuelt medicinforbrug og sygdomme i familien. Man bør desuden oplyse, om der er tendens til blodpropper, hjertesygdom eller lignende hos nærtstående familiemedlemmer, som har fået disse sygdomme, før de fyldte 40 år. Desuden skal man oplyse, om der er kendte sygdomme i familien, der berører blodets størkningssystem. Derudover skal blodtrykket kontrolleres ved start af p-ringbehandlingen og ved kontrol tre måneder efter start.

De forbehold, der er ved at få udskrevet p-ring, drejer sig alle om risikoen for blodprop – en sjælden, men potentiel alvorlig risiko ved p-ring brug. Da rygning og alder også øger risikoen for blodpropper, fraråder man kvinder over 35 år, som ryger, at bruge p-ring.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

P-ring og risiko for blodpropper

Blodpropper forekommer sjældent i den aldersgruppe af yngre kvinder, som p-ring er relevante for, men p-ring fire- til seksdobler denne risiko. Risikoen er størst i de første 6-12 måneder, man bruger p-ring. Er man ude over denne periode, kan man regne med, at man ikke hører til en af dem, der er i risiko for en blodprop.

For at mindske denne alvorlige risiko, er det vigtigt, at man kun får p-ring, når der ikke er arvelige faktorer, der gør det risikabelt.

Endelig er det vigtigt, at man husker at fortælle lægen, man bruger p-ring, hvis man oplever smerter i arme, ben eller bryst under p-ring-behandlingen.

Er der andre bivirkninger end blodprop ved p-ring?

P-ring kan have en række ubehagelige, men mindre alvorlige bivirkninger, der typisk løser sig, hvis man skifter til en anden præventionsmetode.

Det drejer sig om:

  • hovedpine

  • kvalme

  • humørsvingninger

  • depression

  • irritation ved skedeåbningen og svamp i skeden

  • pletblødning

  • nedsat sexlyst

Tal med din læge, hvis du har den type bivirkninger.

Det er en myte, at man tager på af p-ring. Det ene hormon i p-ringen (gestagen) kan forbigående have en forstyrrende indflydelse på appetitreguleringen, så man ikke så nemt føler sig mæt. Når man starter på p-ring, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at man ikke begynder at spise det dobbelte af, hvad man gjorde før, for så tager man på. Det gælder for p-ring brugere, som for dem, der ikke bruger p-ring, at man tager på i vægt, hvis man spiser mere, end man forbruger.

Hvilke fordele er der ved at bruge p-ring?

Langt de fleste kvinder kan tåle p-ring og har det godt med at bruge den.

P-ringen kan med fordel anvendes af de kvinder, der har svært ved at huske en p-pille hver dag.

Virkningen påvirkes ikke af diarré eller opkast.

Regelmæssige blødninger

Med p-ring bliver kvindens blødninger og menstruationssmerter typisk væsentlig formindsket. Blødningerne bliver helt regelmæssige, og en del oplever, at PMS (humørsvingninger i ugen op til blødningen) formindskes eller forsvinder. Også uren hud kan blive bedre, hvis man bruger p-ring.

Uafhængighed af blødninger

Med p-ring kan kvinden blive uafhængig af sine blødninger, for eksempel i forbindelse med rejser eller ferier, idet man uden problemer kan sætte en ny ring op, når man fjerner en. Således kan man rykke pausen og dermed undgå den blødning, der ville komme i pausen.

Nogle kvinder vælger at tage p-ring uden pause, og det er der ikke nogen sundhedsrisiko eller problemer ved, da der ikke opbygges nogen slimhinde i livmoderen, som skal afstødes.

De fleste, der bruger p-ring, p-plaster eller p-piller uden pause, begynder på et tidspunkt efter 8 - 14 uger at pletbløde. Hvis man bare fortsætter med sin prævention, bliver man ved med at pletbløde. Derfor skal man tage fire dages pause hvor, man får "blødt af" og kan starte på sin metode igen, uden at det påvirker sikkerheden.

Hvis man bruger P-ring uden pause og uden at bløde, kan man bare fortsætte. Men begynder man at pletbløde, bliver man ved med det.

Hvis man begynder at pletbløde, skal man derfor gøre følgende:

  • Straks tage fire dages pause, hvor man bløder.

  • Genoptage p-ring behandlingen efter de fire dage. Det gør man typisk med den ring, der blev taget ud før tid. Man skyller ringen i lunkent vand og lægger den tilbage i skeden. Den skal nu sidde i det antal dage var tilbage af de 21, da man tog ringen ud.

Den eneste risiko ved at bruge p-ring på den måde er, at man ikke får sin månedlige kvittering på, at man ikke er blevet gravid. Når man ikke venter en blødning, kan man risikere at være et stykke henne i graviditeten, før denne opdages. Når man bløder i pausen på p-ring, p-piller eller p-plaster, er det en såkaldt bortfaldsblødning. Det østrogene hormon i præparaterne stabiliserer slimhinden i livmoderen, når østrogenet tages bort i pausen, bløder slimhinden.

Nedsat risiko for forskellige typer af kræft

På længere sigt nedsætter brugen af p-ring risikoen for kræft i æggestokke, livmoderhule og tarm.P-ring øger risikoen for brystkræft en lille smule. Denne negative effekt ses kun så længe ringen bruges og forsvinder efter ophørt brug.

Store undersøgelser fra England og Canada har vist, at kvinder, der har brugt p-piller i en periode af deres liv, i gennemsnit lever et par år længere, end de kvinder der aldrig har brugt dem. Disse tal må formodes også at gælde for kvinder, der har brugt p-ring og p-plaster.

P-ringen forebygger desuden graviditet udenfor livmoderen og vandcyster på æggestokkene.

Hvis man bliver gravid under p-ringbehandling?

P-ringen har næsten 100 procent sikkerhed, så hvis den er brugt korrekt, er der meget lille risiko for at blive gravid.

Hvis man alligevel bliver gravid under en p-ringbehandling, skal kvinden/parret beslutte sig for, om graviditeten skal blive til et barn eller en abort. Hvis det ender med at blive en ønsket graviditet, selvom den ikke var planlagt, kan graviditeten fortsættes uden problemer. P-ring-behandlingen stopper man selvfølgelig med, men hormonerne i p-ringen har ingen skadelige virkninger på fosteret.

Hvorfor skal man bruge p-ring?

Selvom der, som her beskrevet, er mange sundhedsgavnlige og bekvemme virkninger af at bruge p-ring, så skal man huske, at p-ring som udgangspunkt skal bruges for at kunne opretholde et godt seksualliv uden angst for graviditet – altså som svangerskabsforebyggelse. En p-ring er netop specielt egnet til de kvinder, der har vanskeligt ved at huske en p-pille hver dag.

Er p-ring receptpligtig?

Ja, hvis du har lyst til at prøve p-ringen, må du tale med din læge om det. For p-ringen gælder nemlig de samme retningslinjer som for almindelige p-piller med hensyn til recept og kontrol hos lægen.

Man skal samtidig huske, at p-ring ikke beskytter mod sexsygdomme.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.