Annonce
Fosfor
Opdateret af Martin Kreutzer, Ernæringskonsulent ved Institut for Human Ernæring, Landbohøjskolen

Generelt om fosfor

Fosfor er et vigtigt mineral, der findes i store mængder i kroppen. Mineralet indgår i alle kroppens celler og væv. Stoffet findes hovedsageligt som den kemiske forbindelse kaldet fosfat.

Totalt indeholder kroppen cirka 800-1200 gram fosfor, hvoraf cirka 80-85 procent er bundet i skelettet. Musklerne er også rige på fosfor.

©
Hvad bruger kroppen fosfor til?

Fosfor indgår i mange forskellige systemer i kroppen. Kroppens energiform ATP, består foruden stoffet adenosin af tre fosforbindinger som er meget energirige, når de indgår i kemiske processer. Vores arvemateriale, DNA er opbygget af blandt andet fosfatbindinger. Det bruges af kroppen til at nedbryde sukker (glucose) til energi og indgår i cellemembraner som fedtsyre.

Endeligt indgår fosfor sammen med calcium i opbygningen af knoglemasse.

Annonce
Hvor findes fosfor i kosten?

Fosfor findes i alle fødevarer, da fosfor er bundet til protein. Desuden findes fosfor i kornprodukter og bælgplanter i formen inositolhexafosfor. De væsentligste kilder i kosten er dog mejeriprodukter, konrprodukter, kød og grønsager.

Hvor meget fosfor må jeg tage?

Det anbefales at børn og unge indtager 700 milligram fosfor dagligt. Voksne kan nøjes med 600 milligram, med undtagelse af gravide og ammende, der bør indtage henholdsvis 700 og 900 milligram.

Hvad er symptomerne på fosformangel?

Man vil føle muskelsvaghed, da ATP er nødvendig i sammentrækningen af muskler. Der kan forekomme nedsat appetit samt ildebefindende. Der kan også ske en afkalkning af skelettet, hvis fosformanglen fortsætter over længere tid.

Hvad øger risikoen for fosformangel?

Fosformangel er sjælden, da nyrerne tilbageholder fosfor, når der er mangel på stoffet i kroppen. På den måde udskilles der mindre fosfor med urinen, hvis fosforindtaget via kosten i en periode er lav.

Fosformangel er set hos for tidligt fødte spædbørn. I situationer hvor tarmsystemet er dårligt til at optage næringsstoffer fra kosten, kan man også få fosformangel. Desuden kan det opstå ved et for stort indtag af aluminiumhydroxid (Al3OH2), som blandt andet findes i midler mod for meget mavesyre (for eksempel Link og Novaluzid). Aluminiumhydroxid binder fosfor fra kosten, og forhindrer dermed optagelsen af stoffet i kroppen.

Hvad er symptomerne på overdosering af fosfor?

Der er risiko for overdosering af fosfor, når der indtages mere end 70 milligram per kilo kropsvægt. Overdosering med fosfor er yderst sjælden, da nyrerne regulerer indholdet, så den overskydende mængde udskilles med urinen. Akut forhøjet fosforindhold i plasma kan medføre forhøjet calcium i blodet, hvilket kan være farligt. Et symptom på dette er kramper.

Andet

Samtidig indtagelse af vitamin D øger optagelsen af fosfor og calcium i knoglerne. Se desuden afsnittet om osteoporose.


Kilder
Nordiske Næringsrekommendationer 1996.

Berne: Principles of physiology 2nd ed.

Mathews and van Holde: Biochemistry 2nd ed.

Original tekst af Marianne  Møller, farmaceut og Hanne Villesen, farmaceutstuderende

Sidst opdateret: 13.01.2009


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark