Annonce

Jeg vil stoppe med smertestillende, hvordan gør jeg?

Spørgsmål

Hej,

Jeg har efter et fald fra 2. sal knust nogle ryghvivler og har derfor en plade i ryggen.

Jeg har en del smerter i hverdagen, men ved også godt at jeg er nødt til at stoppe med dolol, for det har taget lidt overhånd. Jeg har her til aften taget den sidste, og ved jeg får det dårligt i morgen (abstinenser). Har som sagt fået det i en del år, og virkningen er der egentlig ikke mere, medmindre jeg tager mere end det tilladte. Jeg vil gerne ud af det.

Op til den her dag har jeg taget 1-3 om dagen 50 mg (Alt efter smerterne). Jeg startede i sin tid ud med at tage 4 om dagen, men er trappet ned, og nu er så slut dagen. Hvor lang tid kommer jeg til at have abstinenser?

Har prøvet ikke at kunne få dem, fordi apoteket var lukket eller sådan, men jeg ved jeg får det dårligt, så mine spørgsmål er, hvor lang tid får jeg det dårligt?

Og er der noget jeg kan gøre for at lindre abstinenserne?

Mvh

En spørger

Pige/kvinde, 26 år, 166 cm, 130 Kg

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar

Kære Spørger

Tak for din mail i hvilken du fortæller om dine smerter, der behandles med Dolol 50 mg tabletter af hvilke du tager 1-3 dagligt. Nu har du besluttet, at du vil slutte behandlingen selvom du har erfaring med, at du får abstinenser, når du ikke tager medicinen. Du spørger til varigheden af abstinenser.

Først vil jeg rose dig for beslutningen - specielt fordi du ved,at du får abstinenser, men du er klar over, at dit forbrug har taget overhånd selvom virkningen er begrænset medmindre du tager en større dosis end ordineret. Abstinensernes omfang er nok afhængige af dosis i perioden op til behandlingens ophør: hvis du blot har taget 1 tablet dagligt, så er abstinenserne formentligt ovre i løbet af nogle dag/en uges tid, men hvis du har taget en større dosis, kommer det nok til at vare længere.

Du tager hvad man kalder en "kold tyrker" - og det har intet med Tyrkiet at gøre, men er en fordanskning af det engelske udtryk "cold turkey" der refererer til, at huden under abstinensfasen, kan komme til at ligne skindet på en død kalkun (=turkey). Det kan være en hård omgang, og de fleste foretrækker da også en langsommere udtrapning når de skal ud af medicinen.

Dolol har en del bivirkninger, heriblandt træthed og sløvhed (se: http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1986#a060) så du kan forvente at blive mindre træt når du er ude af behandlingen.

Held og lykke

Hans Mørch

Speciallæge i psykiatri

Sidst opdateret: 14.04.2018

Annonce