Annonce

Jeg har fedtet hår

Spørgsmål:

Jeg er 13 år og har døjet med et stort problem i et lille års tid. Jeg har fedtet hår! Jeg synes selv, det er ret ulækkert, og vil supergerne af med det. Det er ikke hele håret - bare hårbunden. Nogle gange kan det godt lugte lidt, og jeg synes, det er så pinligt og klamt, men jeg kan bare ikke gøre noget ved det. Jeg har prøvet flere forskellige shampoo'er, alle uden virkning. Jeg har for eksempel prøvet skælshampoo - fordi jeg har lidt skæl - og almindelige, naturlige shampoo'er. Jeg har meget tykt hår og får det tyndet ud med måneders mellemrum af min frisør. Jeg føntørrer altid mit hår, når jeg har været i bad, og jeg vasker mit hår hver anden dag med shampoo. Hvad kan jeg gøre for at slippe af med det?

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Jeg skal forsøge at give dig et par råd mod fedtet hår. Vask ikke håret for ofte. Prøv at vaske det to gange om ugen, hvilket skulle være det sundeste for dit hår. Hyppig brug af shampoo slider enormt på både hårstråene, -bunden og -rødderne. Dit hår kan tørre ud, stråene kan knække og hårbunden kan blive tør, rød og generet (grundet sæben).

Når du vasker håret for ofte, vænnes hårsækkene til at producere mere talg. Sekretet har til formål at beskytte hårbunden, så den ikke bliver skrøbelig og tørrer ud. Og det kan komme til at give håret omkring hårbunden et fedtet look. Selve hårtørringen, skal du bruge en hårtørrer, der ikke er for varm. For megen hede over for lang tid kan nemlig give såkaldte 'varmebobler' i hårbunden, og dette kan resultere i for tørt eller fedtet hår.

Når du tørrer håret med håndklæde, så undgå at være for hårdhændet, da dette slider enormt på både hårstrå og -rødder. Faktisk yder håndklædet større slid på håret end en hårtørrer gør, og det bedste vil være at lade dit hår lufttørre.

Når du børster dit hår, så gør det med måde. Styling (med blandt andet spray og lak) samler skidt og snavs samt slider og hårlak/spray kan udtørre og knække dine strå. Hvis du bruger den slags produkter, så gør det med måde.

Vitaminer og mineraler er godt for os, så sørg for at få zink i din kost. Zink findes naturligt i kød, mælk, ost, fuldkornsprodukter. Og til sidst forsøg at undgå stress.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 07.07.2016

Seneste brevkassesvar om Sund teenager

Har du et spørgsmål til Netdoktors eksperter?

Stil dit spørgsmål her

Annonce