Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Lider jeg af stress?

Spørgsmål:

Jeg lider i perioder af hovedpine, søvnbesvær,og svimmelhed. Indimellem får jeg hjertebanken og ryster på hænderne. Jeg har tre børn på  2, 6 og 8 år, og jeg er påbegyndt uddannelse inden for IT. Min mor døde af leverkræft i sommers, jeg havde plejeorlov til hende. Selv tror jeg, at jeg har haft for meget om ørerne i længere tid, men er naturligvis også nervøs for en eventuel sygdom. Jeg er gift med børnenes far og har derfor masser af hjælp i ham, alligevel føler jeg aldrig jeg har tid og overskud til mand, børn, skole, familie osv. Jeg er altid meget træt men sover alligevel ikke godt.

 I dag fik jeg det virkeligt skidt med svimmelhed, rysten, og jeg følte nærmest, at jeg gjorde alt i trance. Nu har jeg hvilet lidt og fået en rom/cola - det var afslappende, og jeg har det nu lidt bedre. Jeg har ikke noget alkoholproblem, men alligevel virkede en drink beroligende på mig. Kan det være stress/dårlige nerver, angst-symptomer, siden jeg føler vejrtrækningsbesvær og hjertebanken, eller evt. andet ?

Jeg håber meget at få et svar, da jeg ellers har et ganske godt liv, og simpelthen glæder mig til at blive mig selv igen.

 På forhånd tusind tak.

Svar:

Jeg er ked af det med din moder. Stress kan være både positivt og negativt for kroppen. Men hvis man har for meget stress i for lang tid, begynder kroppen at protestere. At være mor eller far med både egen karriere at tænke på og et ekstra fuldtidsjob i hjemmet er rimeligt belastende /stressende. 

De symptomer, du beskriver kan muligvis tilskrives din lidt stressende hverdag. Din moders død kan så være den ekstra belastning, der får elastikken til at briste. Det er også muligt, at du ikke har fået bearbejdet din moders død godt nok og derfor er blevet bange. Mit umiddelbare råd er, at du skal snakke med din mand omm hvordan I vil og kan priotere jeres hverdag. Desuden bør du få en god snak og eventuel undersøgelse hos din praktiserende læge. I dag giver kommunerne tilskud til psykolog-samtaler til pårørende, hvor nær slægtninge er død inden for det sidste halve år. Snak med egen læge om en eventuel henvisning til dette.

Med venlig hilsen

Bent Pedersen

Speciallæge i ortopædisk kirurgi

under uddannelse til speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 14.06.2000
Annonce