Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min søster er misbruger og får tæv - hvordan kan jeg hjælpe?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor,

Min papsøster har det meget svært, efter at hendes mand skød sig selv. Hun drikker for meget og ryger hash, og hun får tæv af sin nuværende kæreste. Alt dette gør selvfølgelig, at hun i perioder ikke er i stand til at tage sig af sine to børn på 7 og 11 år. Jeg vil jo meget nødigt se, at hun mister sine børn, og i så fald vil min kæreste og jeg være de første til at tage dem til os. Men hvor kan hun få hjælp?

Måske findes der et 3-4 måneders ophold, hvor der både er noget misbrugs-behandling, men bestemt også noget psykolog behandling, så hun kan få renset ud i systemet og få bearbejdet sine traumer?

Børnene kan være hos os så længe. Så kan de passe deres skole, fritidsinteresser og alt det andet. De er jo vant til at være hos os i perioder, så det ville ikke vende op og ned på deres liv.

Med venlig hilsen en bekymret søster.

Svar:

Kære søster,

Du skriver at din papsøster har det svært, efter at hendes mand skød sig. Hun drikker for meget og ryger hash, og er udsat for overgreb fra sin partner og derfor i perioder er ude af stand til at tage sig af sine to børn. Du spørger, hvor søsteren kan få hjælp.

Der er flere muligheder: Hvis kvinden i perioder er ude af stand til at tage sig af børnene, bør du kontakte den kommunale forvaltning. Du skriver, at du nødigt vil se, at søsteren mister sine børn, men dette behøver bestemt ikke at være resultatet af, at du tager kontakt til den lokale børne-unge forvaltning. Denne vil sikkert netop kunne bidrage med støtte og evt. midlertidig frivillig placering af børnene uden for hjemmet - netop med henblik på at støtte kvinden uden at børnene lider overlast.

Din søsters praktiserende læge kan formentligt være behjælpelig med oplysninger om det lokale tilbud til misbrugere. Flere steder i landet findes diverse ambulatorier, misbrugscentre, alkoholenheder m.v. Se fx. www.laenken.dk og www.blaakors.dk

Blå Kors har muligheder for ophold på behandlingshjem i Tåstrup og Bjæverskov, men det er nødvendigt at man bliver visiteret hertil, dvs. man kan ikke bare møde op (se hjemmesiden). Det er også nødvendigt, at man er meget motiveret for at ophøre et misbrug for at kunne få noget ud af en behandling.

For så vidt angår det faktum, at din søster er udsat for voldelige overgreb fra sin nuværende samlever, henviser jeg til krisecentrene. Det er helt uacceptabelt at partneren slår hende og det må ophøre straks!

Jeg håber, at ovennævnte kan hjælpe dig, din søster og ikke mindst hendes børn.

Med venlig hilsen

Hans Mørch Jensen

Speciallæge i psykiatri.

Sidst opdateret: 22.05.2006
Annonce