Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan hjælper jeg min alkoholiserede mand?

Spørgsmål:

Kære Netdoktor

Min mand er vist blevet afhængig af alkohol. Han har et alt for stort forbrug af øl, vin og medicin, og drikker efterhånden både nat og dag. Han er ved at blive ret utilregnelig, så både jeg, hunden og katten er lidt utrygge ved ham. Han er 60 år, ca. 178 cm høj og tager blodtrykssænkende medicin samt kodimagnyler.

Utroligt nok passer han sit arbejde, så vidt jeg ved, men herhjemme sover eller drikker han. Han kører også bil, når han er meget fuld.Jeg vil lige fortælle, at vi har været gift i 35 år, og kun i det sidste år har det været slemt.

Hvad kan jeg gøre for at hjælpe min mand?

Med venlig hilsen BN

Svar:

Kære BN

Du må gøre, hvad du kan for, at din mand kommer til lægen. Han lever sit liv alt for farligt både for sig selv og for sine omgivelser, og det håber jeg meget, at du kan få ham til at forstå. Du kan heller ikke fortsat leve med, at han drikker, som han gør, for du må også passe på¨dig selv.

Du må have en rolig og velovervejet samtale med ham om, at du ikke kan fortsætte på denne måde, og at det er helt nødvendigt, at han ændrer sig. Det kan være, at han ikke har lyst til at konsultere jeres læge - en anden mulighed er, at han henvender sig på et alkoholambulatorium, hvor han kan tale med andre, der har samme problem. Det kunne også være en god ting, hvis du fulgte med ham til et alkoholambulatorium, så I begge to kunne få råd og vejledning til at skabe et bedre liv.

Under alle omstændigheder har han brug for hjælp, før det går helt galt. Egentlig vil jeg mene, at du skal stille det som et krav, og hvis ikke han vil gå med til en form for behandling, må enten han eller du flytte. Det kan være en svær beslutning, når man har været gift i så mange år, som I har været, men du har også ret til et godt liv, hvor du kan føle dig tryg. Du har også mulighed for at henvende dig i kommunen, hvor du kan få en samtale med en sagsbehandler eller en psykolog, der kan støtte dig i, hvordan du kan håndtere din vanskelige situation.

Med venlig hilsen

Birgitte Winkel, socialrådgiver og samlivsekspert.

Sidst opdateret:
Annonce