Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der sammenhæng mellem sukkersyge og søvngængeri?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver, ikke på vegne af mig selv, men min mor. Hun er 47 år og har lidt af diabetes i 5 år, type 1. Grunden til jeg skriver, er jeg dog ikke sikker på nødvendigvis har noget at gøre med sukkersygen, men det er her i kommer ind. I perioden op til sukkersygen blev konstateret og lige siden, har min mor haft perioder hvor hun går søvne. Hun bliver utroligt træt om aftenen, og går ofte ind og sover efter aftensmaden. Når min far så vækker hende er det ofte sådan at hun står op, men at hun langt fra er vågen. Hun taler i vildelse, og kan være helt forvirret om hvad der sker.

Eksempler på dette er at hun vil ud og handle kl 8 om aftenen selv om der er blevet købt ind, at hun ikke kan huske ord, fx har hun kaldt popcorn for borgmestre, og hun har villet tage insulin selv om hun har taget det lige inden hun ligger sig til at sove. Det er som om hun bare ikke vågner, men det sket altid først efter aftensmaden og omkring midnat, og ofte i perioder hun er stresset eller har oplevet følelsesmæssige ting, såsom fyringer eller tab i familien. Det sker ofte hun slet ikke kan huske det er sket. Mit spørgsmål er: Kan der gøres noget ved det? Det tager efterhåden hårdt på os der står og skal håndtere det, og ikke ved om hun virkelig er vågen. Hun har temperement, og skælder os ofte ud og råber af os når hun går i søvne, så det vil være super hvis der er noget der kan gøres ved det.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Man kan ikke sige at der er en direkte sammenhæng mellem sukkersyge og søvngængeri. De symptomer du beskriver hos din mor får mig mere til at tænke på forstyrrelser i hendes blodsukker, og der vil som regel være tale om lavt blodsukker, hypoglykæmi, når symptomerne er som hendes. Du skriver desværre ikke om I har målt hendes blodsukker i forbindelse med de nævnte episoder, men det er ret vigtigt at få gjort for at udelukke en dårligt reguleret sukkersyge som årsag til hendes problem. Hvis hun har skæve blodsukre i forbindelse med episoderne bør der naturligvis korrigeres i hendes insulinbehandling.

Søvngængeri er en anden tilstand som patienter især oplever når de er under stress. Årsagen kendes ikke, men der kan påvises nogle bestemte mønstre i hjernens aktivitet via EEG, Electro EncephaloGram. Der er gjort mange forsøg på at ”kurere” patienter med denne lidelse, men der foreligger ikke en definitiv terapi som virker. I langt de fleste situationer kan man tåleligt indrette sig på en sådan måde at søvngængeren ikke bliver til fare for sig selv. Søvngængere har oftest gået i søvne siden barndommen, og det skulle derfor være mærkeligt om din mor pludselig i en så sen alder er begyndt på at gøre sådan. Min umiddelbare tanke vil være at forklaringen skal findes i hendes blodsukkerregulering.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 01.09.2009
Annonce