Annonce

Jeg ryger hash istedet for at drikke alkohol. Er det mere skadeligt?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er en 17 årig dreng som er kommet i utroligt tvivl angående marijuana/hash. De eneste euforiserende stoffer jeg nogensinde har taget, har været alkohol, meget sjældent endda (et par gange om året) og røget hash et par gange om året de sidste 4 års tid.

Her efter sommeren, kom jeg ind i en klasse med nogle gamle skolekammerater som jeg kender for noget tid siden, og da de ryger hash næsten hver dag, begyndte jeg så småt også at gøre det med dem. Ikke fordi jeg følte mig udenfor eller noget, men fordi jeg syntes det er, helt simpelt, rigtig sjovt og behageligt. Jeg har derfor røget stort set hver dag, dog ingen massive indtagelser (dagligt 0,4g om dagen) de sidste 2 måneder.

Nu bliver jeg så lidt bange, og meget i tvivl, for jeg elsker at ryge hash og vil helst gerne fortsætte. Dog vil jeg trappe ned til en gang om ugen eller sådan noget. Det er ikke noget der decideret fylder meget i mit liv, det er bare lige som at tage ud og drikke med gutterne, istedet er det bare ryge en joint. Jeg får topkarakterer i skolen, og alt kører på skinner, jeg har en meget lys fremtid syntes jeg selv. Jeg vil ikke smide alt væk pga hashen, men jeg vil heller ikke være naiv, og tro på alt hvad jeg hører. Jeg har set et dusin af undersøgelser fra store læger i USA og Danmark sige, at videre research beviser at alkohol er mere skadeligt og farligt end hash, og at det "farlige" ved hash i realiteten ikke er hashen selv, men de hårdere stoffer som hash kan føre til, hvis du er inde i det forkerte miljø.

Når jeg læser sådan noget tænker jeg, da jeg syntes det er en del sjovere at ryge end at drikke, hvor farligt kan det være? Jeg ryger KUN hash, jeg tager intet andet, og ved jeg aldrig overhovedet vil nærme mig noget af det stærkere, piller,sprøjter,snus osv.

Vil jeg ikke kunne fortsætte et kontrolleret forbrug af marijuana, så længe det bliver ved det? Hashen har helt erstattet min måde at feste på med alkohol. Jeg har ikke drukket alkohol i et halvt år eller sådan noget, og har slet ikke brug for at slå mig løs med sprut, da jeg kan hygge mig med en joint. Hvad skal jeg gøre? Hvilke undersøgelser skal jeg tro på? Det er enormt svært, når halvdelen siger at hash gør dig sindssyg og dum, og den anden halvdel siger at hash er helt fint så længe du kan kontrollere det, og ikke kommer ud i det forkerte miljø. Tilmed at hash er mindre skadeligt end alkohol.

Jeg glæder mig til at høre fra jer

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du har helt ret i, at det er vanskeligt at finde frem til informationer på nettet (og andre steder) som man kan bruge til entydigt at danne sig en mening omkring dit spørgsmål.

Desværre tegner der sig et billede af, at dem der forklejner de skadelige virkninger af hash, samtidig er dem der selv bruger det. Det kan i min optik skabe en vis forvridning af fakta. Det er veldokumenteret, at hash påvirker ens kognitive evner i negativ retning. De kognitive evner er f.eks. evnen til indlæring, koncentrationsevne, opmærksomhed, bearbejdelse af sanseindtryk osv., og det er jo principielt også den effekt man udnytter i rusen. Man ved at den virkning holder sig i kroppen i flere uger efter indtagelse - man kan jo også spore stoffet i tilsvarende lang tid.

Fortalerne for hash, fremhæver netop de gavnlige virkninger, blandt andet ved smertebehandling, men der er faktisk ikke noget der indikerer at den virkning skulle være bedre end anden smertebehandling. De positive effekter af hash er altså i bund og grund omdiskutterede.

Risikoen for at misbruget eskalerer til også at omfatte andre typer af narkotika er altså overhængende. Det er set utallige gange, at man troede man kunne styre det, og ikke “falde i”, men så sker det alligevel. Jeg syntes ikke man skal underkende den risiko, for den er i den grad reel! Ved et langsomt stigende forbrug af hash, bemærker men ikke det tab af evner der kommer, og derfor er det jo naturligt at ressonere, at man tåler det godt. Ved ophør af misbruget, vil de fleste dog erfare hvad effekt der egentlig har været!

Samlet set, er jeg meget bekymret for de ting du skriver. Jeg er helt klar over, at du naturligvis ikke deler den bekymring fordi du (indtil videre!) kun oplever positive ting af dit misbrug. Jeg syntes du skal tage kontakt til misbrugsrådgivningen i det område du bor i. Det er vigtigt med en åben og rådgivende dialog så du kan træffe en beslutning for din egen fremtid!

Hilsen Morten Svenning Nielsen, Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce