Annonce

Bivirkninger og risici ved IVF og ICSI

Den psykiske belastning

Reagensglasbefrugtning kan psykisk være ganske belastende på grund af uvisheden og ventetiden, og hormonbehandling af kvinden kan medføre hormonsvingninger, der kan påvirke kvinden psykisk. Det er vigtigt, at både manden og kvinden er forberedt på dette.

Omkring 1-2 procent udvikler imidlertid det, der kaldes overstimulation, som er mere alvorlig og kan kræve indlæggelse på hospitalet. Overstimulation forekommer efter cirka 1 ud af 100 behandlinger. Det viser sig i efterforløbet med almen utilpashed, kvalme, diarre, mavesmerter, oppustethed i underlivet og eventuelt vejrtrækningsbesvær.

Bivirkninger ved hormoner

Hvis kvinden skal gennemgå den ”lange behandling” forbehandles med et hormon, der hæmmer kvindens egen hormondannelse (Nedregulering). Det kan give hovedpine og hedestigninger, ligesom kvinder i overgangsårene oplever det.

Stimulationsbehandlingen med FSH kan give ømhed det sted, hvor medicinen bliver sprøjtet ind. Hensigten med behandlingen med FSH er at stimulere dannelsen af ægblærer i æggestokkene. Det er derfor almindeligt med ømhed og tyngde i underlivet i forbindelse med udtagningen af æggene og i efterforløbet.

Der ses ingen permanent vægtøgning, men der kan være en forbigående vægtøgning i cirka 2 uger efter hormonstimulationen. Dette skyldes væskeansamling, som forsvinder igen.

Risici ved reagensglasbefrugtning

Hormonbehandlingen og risikoen for kræft: Der er ingen risiko for udvikling af æggestokskræft eller andre kræftformer efter reagensglasbefrugtning.

Risiko for abort og kromosom-fejl. Der er nok en ganske let øget risiko for kromosomfejl ved reagensglasteknik, men det væsentligste her er næppe behandlingen, men det grundlæggende biologisk problem hos parret. Langt det største problem ved reagensglasbefrugtning er tvillinge graviditeterne, hvor der er en øget risiko for tidlig fødsel. I Danmark falder antallet af tvillinger ved IVF og ICSI, da vi oplægger færre og færre æg.

Læs mere om BARNLØSHED/FERTILITETSBEHANDLING

Sidst opdateret: 13.07.2010

Annonce