Annonce

Coopers løbetest


Af Henrik Duer, cand.scient i human fysiologi og Tim Herbst, cand.scient i human fysiologi

Baggrund Hvis du vil bedømme din kondition, er Coopers løbetest en god og nem metode. Det har vist sig, at den distance man er i stand til at løbe på 12 minutter, er et rimelig godt mål for ens kondition, da der er sammenhænge mellem løbehastighed og iltoptagelse. Det betyder, at uanset alder, køn og kropsvægt koster det i princippet lige meget energi (ilt) for to personer at løbe med samme hastighed. Formlen som ligger til grund for testen, er ikke fundet ved teoretiske betragtninger, men ved at måle på mange personer. Coopers løbetest giver det bedste resultat, hvis du har løbet før, med risiko for at overestimere konditallet. Er du en meget uerfaren løber, er der derimod øget sandsynlighed for at Coopers løbetest underestimerer dit kondital, fordi man disponerer sit løb dårligere og dermed bliver træt før de 12 minutter er gået. Hvis dette er tilfældet prøv i stedet to-punkttest på ergometercykel (kræver cyklen viser omdrejninger og watt-belastning) eller steptest på Netdoktor.


Inden du begynder

Læs først testning. 


Hvad skal jeg bruge?

  • Et ur som kan fortælle dig, hvornår der er gået 12 minutter.
  • En cykel med cykelcomputer, en bil eller en løbebane (for at kunne måle, hvor langt du har løbet). Der anbefales en atletikbane for nøjagtig distancemåling.


Hvordan gør jeg?

  1. Løb i 12 minutter, så hurtigt du kan.
  2. Mål hvor langt du har løbet. Det kan du gøre med en cykel med cykelcomputer eller til nød med en bil. Hvis du har adgang til en løbebane er det godt. På den måde er det let at måle, hvor langt man har løbet.  
  3. Tast ind, hvor langt du har løbet og tryk send. Så kommer dit kondital frem.  

Prøv også Åstrands steptest.

 Skema til indtastning
Kvinde Mand