Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Undgå stress

8 tegn på stress du ikke må ignorere

Stress kan vise sig på mange måder, og de fleste af symptomerne på stress kan også skyldes andre ting. Derfor kan det være svært at vide, hvad der er på færde, når vi er stressede. Du skal især være opmærksom, hvis symptomerne varer ved.

Offentliggjort: 28. Marts 2017

Stress kan vise sig på mange måder, og de fleste af symptomerne på stress kan også skyldes andre ting. Derfor kan det være svært at vide, hvad der er på færde, når vi er stressede. Du skal især være opmærksom, hvis symptomerne varer ved.

De fleste har prøvet at føle sig irritable og ubeslutsomme i en presset situation. Måske fulgte der endda mavepine, hovedpine eller andre fysiske tegn med. Det betyder ikke nødvendigvis, at der er tale om stress, men når symptomerne går hen og bliver konstante skal vi reagere. Det forklarer Netdoktors eksperter i en artikel om stress.

Læs også: Sådan forebygger du stress

8 Symptomer på stress

Tegnene på stress er meget individuelle og kan variere i styrke. Man bør dog blandt andet holde øje med:

  1. Søvnproblemer. Et typisk tegn på stress er søvnproblemer. Ofte har man svært ved at falde i søvn, vågner flere gange i løbet af natten med tankemylder og vågner om morgenen og føler sig uoplagt.

  2. Hovedpine. Stress kan føre til hovedpine, blandt andet ved at man får spændinger i nakke og skuldre.

  3. Mavepine. Stress kan skabe problemer med maven og fordøjelsen, og man mener, at stress er en af de faktorer, som kan give tilstanden irritabel tyktarm.

  4. Ændringer i vægten. Stress kan give nedsat appetit, som fører til, at man taber sig. Stress kan dog også føre til øget trang til sukker, salt og fedt, som omvendt kan få vægten til at stige.

  5. Hukommelses- og koncentrationsbesvær. Stress påvirker hjernen og det kan give problemer med at huske og med at fokusere.

  6. Ændret personlighed. Når man føler sig presset kan man pludselig opleve, at man bliver ubeslutsom, irritabel, ligeglad og uengageret i ting og personer, der ellers altid har været vigtige for én.

  7. Hyppigere syg. Stress kan også påvirke immunforsvaret, og det kan gøre dig mere sårbar over for infektioner. I længere perioder med stress kan man derfor opleve, at kroppen reagerer med sygdom til følge.

  8. Forværring af kronisk sygdom. Har man for eksempel psoriasis eller allergi, kan sygdommen blusse op, når man er stresset. Det skyldes, at immunsystemet udskiller flere signalstoffer, som fremmer betændelse.

Symptomer på stress - se den fulde liste her

Hvornår bør du opsøge læge?

Symptomerne kan veksle i styrke, og har man stærke symptomer, som ikke forsvinder i løbet af en uges tid, bør man reagere.

Spørg dig selv, om der er problemer på arbejdet eller derhjemme. Er der for meget at se til, så prioritér det, du kan nå, og glem resten. Tal med de nærmeste om det.

Din læge kan også vejlede om, hvordan du bedst håndterer symptomerne og sikrer ordentlig nattesøvn.

Er der tale om en længerevarende eller meget voldsom belastning, kan samtaler hos en psykolog være en stor hjælp. Det vigtigste er dog at få ændret på det, der belaster dig.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Netdoktors faktaartikler: Symptomer på stress, Stress - hvad er det?, Stress - tag symptomerne alvorligt og Irritabel tyktarm.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.