Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Gigt

Bliver gigt værre i dårligt vejr?

Er der noget om snakken, at vejret påvirker gigt? - Og hvad kan man i så fald gøre ved det?


Offentliggjort: 17. September 2019

Er der noget om snakken, at vejret påvirker gigt? - Og hvad kan man i så fald gøre ved det?

Har du oplevet, at din gigt bliver værre i dårligt vejr? I så fald er du ikke alene. Ortopædkirurg Hans Gad Johannsen oplever jævnligt, at patienter fortæller om forværring af deres gigt, når vejret er koldt, eller der er lavtryk.

Vejret påvirker leddene

Hans Gad Johannsen giver et bud på, hvorfor nogle oplever forværring af deres gigt ved vejr med lavtryk:

  • Det ændrede tryk i luften omkring os påvirker sandsynligvis trykket inde i leddene. Det kan føre til irritation i leddene, som igen kan give smerter.

Vejrets påvirkning kan vise sig på forskellige måder, og det er da heller ikke alle, der oplever gener ved dårligt vejr. Betegnelsen gigt dækker over mange forskellige tilstande, og de kan alle reagere forskelligt på vejrændringer, forklarer Hans Gad Johannsen.

Hold leddene varme

Hvis man oplever gener ved koldt vejr, kan man sørge for at holde leddene varme. Hans Gad Johannsen uddyber:

  • Ud over at atmosfæretrykket ændrer sig, så reagerer et ømt eller irriteret led også på kulde, da dette nedsætter blodcirkulationen, hvilket får det irriterede led til at gøre mere ondt. For at modvirke det, bruger nogle patienter støttebind i uld eller lignende og andre sørger for at have varmt tøj over det ramte område. Ud over det, er der desværre ikke så meget man kan gøre her og nu.

Motion er godt for gigt

Generelt er det en god idé at motionere i det omfang, man kan. Motion styrker musklerne, så de bedre kan støtte og stabilisere leddene. Motion øger desuden bevægeligheden i leddene. Hans Gad Johannsen understreger, at det er vigtigt at lytte til kroppen, når man træner, så man ikke overbelaster leddene.

Læs mere om Gigt og motion

Du behøver ikke at træne hårdt for at få en effekt og små tiltag som at gå ned at handle frem for at tage bilen og at tage trapperne frem for elevatoren tæller også på ‘motionskontoen’.

Vælger du såkaldt vægtbærende motion er det desuden med til at modvirke risikoen for senere at udvikle knogleskørhed. Dette gælder for alle, uafhængigt af om man har gigt eller ej. Vægtbærende motion er for eksempel gang, dans, ketsjersport og boldspil.

Få flere nyheder om sundhed i Netdoktors nyhedsbrev


Kilder: Ortopædkirurg Hans Gad Johannnsen, Netdoktors artikel Gigt og motion.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.