Annonce

Kortvarig eller langvarig prævention

Hvilken præventionsform skal jeg vælge?

De mange forskellige præventionsformer er både forskellige i metode og virkning men også i varigheden af virkningen. Det kan være en god idé at tænke over, hvad der passer godt til din livsstil og derved vælge en præventionsform, du kan benytte korrekt og optimalt, så du er sikret maksimal beskyttelse.

Du kan her nedenfor få overblik over, hvor lang tid hver enkelt præventionsform virker og hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige former.

Hvilke kortvarige præventionsformer findes der?

Daglig prævention

PræventionsformP-pillerFordeleDet er en næsten 100 procent sikker præventionsform mod graviditet, hvis man tager den helt regelmæssigt. Cyklus er regelmæssig og for mange er menstruationssmerterne og blødningerne også formindsket.UlemperP-piller beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme .Hvis man kaster op eller har diaré er det usikkert, om p-pillerne virker.PræventionsformMini-pillerFordeleMini-pillen indeholder kun et enkelt hormon - gestagenDet er cirka 98 procent sikker præventionsform mod graviditet, hvis man tager den helt regelmæssigt.UlemperP-piller beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme .Hvis man kaster op eller har diaré er det usikkert, om p-pillerne virker.Den er ikke så egnet til unge kvinder, da en almindelig p-pille har større sikkerhed. Derfor anbefales mini-pillen oftest til kvinder over 35.

Ugentlig prævention

PræventionsformP-plasterFordeleLavt indhold af hormoner.Plasteret giver ingen afbrydelse i samlejet.Der hormoner nok i plasteret til, at du har 2 dage ’at løbe på’, hvis du glemmer at skifte det.Plasterets hormondoser går i blodbanen – men går uden om mave-tarmsystemet og bliver således ikke påvirket af diaré eller opkastninger.Det er en næsten 100 procent sikker præventionsform mod graviditetUlemperMan skal huske at skifte plaster én gang om ugen og have en plasterfri uge hver måned.Det kan det være generende at gå rundt med et plaster på hele tiden.Man skal være opmærksom på, at plasteret ikke falder af eller sidder løst.P-plasteret beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme Kvinder der vejer mere end 90 kg kan ikke bruge plastret

Månedlig prævention

PræventionsformP-ringFordeleP-ringen er en næsten 100 procent sikker præventionsform mod graviditet.P-ringen afgiver ikke så store doser hormoner, som for eksempel p-pillen gør.P-ringen skal kun skiftes én gang om måneden.P-ringen giver ingen afbrydelser i samlejet.UlemperMan skal huske at skifte p-ringen én gang om måneden.P-ringen beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Måske kan partneren mærke ringen under samleje, og det kan muligvist genere.Tages ringen ud i mere end tre timer, bør man bruge kondom de næstkommende 7 dage.

Kvartalsvis prævention

PræventionsformP-sprøjteFordeleMan skal kun tænke på prævention hver tredje måned.UlemperMan skal til lægen hver 3. måned for at få indsprøjtningen.Man kan opleve blødningsforstyrrelser.P-sprøjten beskytter som en mini-pille, det vil sige, at det er en 98 procent sikker præventionsform og der er derfor en lille chancenfor graviditet.P-sprøjten beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Bruges til kvinder for hvem der ikke findes andre måder for prævention.

Hvilke langvarige præventionsformer findes der?

Årlig prævention

PræventionsformP-stav(skiftes hvert 3. år)FordeleDet er en 100 procent sikker præventionsform mod graviditet.Man skal ikke tænke på prævention, da en p-stav beskytter mod graviditet i cirka 3 år.P-staven giver ikke afbrydelser i samlejet.Man kan ikke mærke en p-stav.UlemperP-staven giver mange kvinder uregelmæssige blødninger enten i form af kraftigere blødninger eller ved at menstruationen helt forsvinder.Den beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Man kan ikke selv indsætte eller fjerne staven. Det er lægen, der indsætter den under huden på pigens overarm og fjerner p-staven i lokalbedøvelse.PræventionsformerHormon-spiral og kobber-spiral(skiftes hvert 5. år)FordeleHormonspiralen er 99 procent sikker metode at beskytte sig mod graviditet på.Kobberspiralen er en 98 procent sikker metode at beskytte sig mod graviditet på.Spiralen virker fra det øjeblik, den lægges op.Hormonspiralen kan give færre og mindre blødninger.Spiralen er et godt valg for kvinder, der har født og og er i fast parforhold.UlemperKobberspiralen kan give længere og kraftigere blødninger.Kobberspiralen giver lidt større risiko for underlivsbetændelse.Spiralen kan glide ud.Spiralen beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme.

Permanent prævention

Præventionsformer Sterilisation af kvinden , sterilisation af manden FordeleMan skal aldrig mere tænke på at beskytte sig mod graviditet.Det er en præventionsmetode som kun kræver et førstegangsindgreb - man skal altså huske på noget efterfølgende.For kvinder virker metoden umiddelbart efter indgrebetUlemperFor mænd kan det tage op til tre måneder efter indgrebet, før alle sædceller er væk fra sædvæsken. Man skal derfor huske at benytte anden prævention i de første tre måneder efter indgrebet.Sterilisation beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Hvis man er i tvivl, skal man ikke vælge sterilisation, da man ikke kan være sikker på at opnå fertilitet igen efterfølgende.

Findes der prævention, som ikke er varigheds-bestemt?

Situations-specifikke præventionsformer

PræventionsformerSikre perioder, afbrudt samlejeFordeleDet er naturlige og nemmme præventionsformer, der ikke har nogen omkostninger.Man skal ikke huske at 'medbringe' præventionsformen.UlemperKvinden bør have en meget regelmæssig menstruation, før man overhovedet kan overveje at benytte sikre perioder som præventionsform.Begge præventionsformer kræver utrolig meget kontrol og styring i en situation, der netop er svær at styre.Sikre perioder og afbrudt samleje beskytter ikke mod seksuelt overførte sygdomme. Usikkerheden ved sikre perioder og afbrudt samleje er meget stor - og har således kun en sikkerhedsprocent på mellem 70 og 98.Der er risiko for uønsket graviditet.PræventionsformerKondom, femidom, pessarFordeleKondom til både mænd og kvinder beskytter mod seksuelt overførte sygdomme. UlemperFemidomet benyttes næsten ikke i Danmark. Det er besværligt og dyrt.For både kondom, femidom og pessar gælder det, at risikoen for at det overhovedet kommer på eller bliver sat op er ret stor.For alle tre præventionsformer gælder det, at de skal benyttes og huskes i selve samleje-situationen, og det kan være svært.

Vil du vide mere?

Du kan finde mere information om prævention her:

Netdoktors artikel om præventionsformer
Sex og Samfunds præventionsguide

Læs mere om PRÆVENTION

Sidst opdateret: 07.07.2010

Annonce