Annonce

Blodtryksmåling og blodtryk

Hvad er blodtryksmåling?

Blodtryksmåler. Her ses et normalt blodtryk.

De fleste mennesker har fået målt blodtrykket. Det er en enkel undersøgelse, der giver mange gode oplysninger om hjertets og blodkarrenes tilstand.

Det er vigtigt at få målt sit blodtryk af og til, fordi forhøjet blodtryk sjældent kan mærkes, men øger risikoen for alvorlige sygdomme som blodpropper og hjertekrampe . Forhøjet blodtryk er den vigtigste årsag til hjerte-kredsløbs sygdomme.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad betyder blodtryk?

Blodtrykket måles i en enhed, der heder millimeter kviksølv (mmHg) da blodtrykket indtil nu, oftest måles med et kviksølvmanometer. Det angives med to tal, for eksempel 120/80 (udtales: 120 over 80). Det højeste tryk kaldes det systolisk bloftryk, og det laveste tryk kaldes det diastoliske blodtryk.

  • Det systoliske tryk (slagtrykket) er det maksimale tryk, der er i en pulsåre, lige idet hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i pulsårerne.

  • Det diastoliske tryk (hviletrykket) er det laveste tryk, som blodet udøver på pulsårens væg, når hjertet slapper af mellem to slag og blodet strømmer frit. Hviletrykket er særligt vigtigt for at diagnosticere for højt blodtryk (hypertension)
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan foretages en blodtryksmåling ?

Først og fremmest er det vigtigt, at du er afslappet og i hvile. Det betyder, at du ideelt set skal hvile i 10 minutter, før blodtrykket måles. Blodtrykket kan måles på flere forskellige måder afhængigt af, hvad det skal bruges til. Her vil den almindelige blodtryksmåling blive gennemgået.

  • Du sidder afslappet på en stol med højre eller venstre arm liggende på et bord. En blodtryksmanchet (en manchet med en oppustelig ballon indeni, som er forbundet til en trykmåler) bliver placeret på din højre overarm.

  • Herefter bliver der pustet luft i ballonen, hvorved der føles et stigende tryk på overarmen.

  • Undersøgeren lytter med et stetoskop i albuebøjningen, mens luften langsomt slippes ud igen. Mens manchetten er strammest kan man ikke høre nogen pulsslag i stetoskop, men når der er sluppet tilpas meget luft ud af manchetten, høres der igen pulsslag.

  • Det systoliske tryk, er det tryk som måleren viser, første gang undersøgeren kan høre en puls i stetoskopet. Denne lyd vil langsomt blive svagere og til sidst forsvinde helt. Det diastoliske blodtryk noteres, når pulslyden ikke længere kan høres.

  • Indtil nu har lægen ofte anvendt et gammeldags blodtryksapparat med manuel pumpe, men de fleste bruger nu automatiske elektroniske blodtryksmålere.

  • Lægen måler blodtrykket flere gange og udregner et gennemsnit af målingerne.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvad bør mit blodtryk være?

Skal jeg selv tage mit blodtryk derhjemme?

  • • Når du får målt dit blodtryk hos lægen, kan det være forhøjet, bare fordi situationen er uvant, og du bliver lidt nervøs. Derfor er det hensigtsmæssigt, at lægen måler dit blodtryk flere gange i løbet af konsultationen og måske ved flere konsultationer. Nogle har forhøjet blodtryk hos deres læge på grund af den uvante situation (”hvid kittel skræk”). Mange læger vælger derfor at give patienterne et elektronisk blodtryksapparat med hjem, som de selv skal bruge under afslappede forhold.

  • Nogle gange vil lægen give dig en automatisk døgnblodtryksmåler på, som du får med hjem. Blodtrykket kan så måles jævnt over et helt døgn ved hjælp af apparatet, som du kan bære samtidig med, at du er i dine vante omgivelser. Apparatet måler blodtrykket to-fire gange i timen og tegner målingerne ind på en kurve.
Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor er det vigtigt at måle blodtrykket?

Mange mennesker går rundt med forhøjet blodtryk uden at mærke det. Forhøjet blodtryk er en af de vigtigste årsager til åreforsnævring og dermed en række alvorlige sygdomme som hjertekrampe og blodprop i hjertet eller hjernen . Men forhøjet blodtryk kan behandles med medicin og livsstilsændringer, så man nedsætter risikoen for følgesygdomme. Derfor bør man kende sit blodtryk og få det målt af og til. Dette gælder specielt, hvis man allerede har 'dårligt hjerte eller kredsløb' eller hvis man ved, at der er tendens til forhøjet blodtryk i familien, samt hvis man er overvægtig, har diabetes eller ryger .

Sidst opdateret: 22.05.2013

Annonce