Ultralydsskanning

Hvad er ultralydsskanning?

Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af stort set hele den menneskelige krop. I starten var det hovedsageligt de indre organer, som kunne undersøges, men også overfladiske strukturer kan skannes på denne måde.

Ultralyd kan også bruges til at undersøge bevægelser i hjertet og blod, såvel som blodårer (arterier og vener), hvorved undersøgelsen bliver dynamisk.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan virker ultralydsskanning?

Ultralydsundersøgelser virker ved, at lydbølger sendes ind i kroppen og kastes tilbage (reflekteres) til en skanner med et billede (et ekko). Alt afhængigt af, hvad disse lydbølger rammer, sender de forskellige signaler tilbage. Væv med ekkorige strukturer, som for eksempel åreforkalkning i en pulsåre, resulterer i et lyst billede, hvorimod ekkofattigt væv, eksempelvis væske, resulterer i et mørkt billede.

Fiskere anvender samme skannings princip, når de lokaliserer fiskestimer (ekkolodning).

Hvem bliver ultralydsscannet ?

Ultralydsskanning bruges i utallige forskellige sammenhænge, for eksempel under graviditet, ved lidelser i bughulen, muskel og led sygdomme, visse hjertesygdomme og sygdomme i vener og arterier (blodårerne). Stort set alle lægespecialer anvender ultralydnår de skal diagnosticere en sygdom.

Hvis undersøgelsen giver mistanke om cancer (kræft) skal diagnostikken suppleres med andre metodikker, såsom CT- , MR- eller PET skanning.

Hvordan foretages en ultralydsscanning ?

Den måde, hvorpå ultralydsskanningen udføres, afhænger af formålet med undersøgelsen.

Man ligger som regel på et undersøgelsesleje og får smurt gelé på huden på den kropsdel, der skal skannes. Skanneren bevæges frem og tilbage over huden, mens den sender lydbølger ind gennem hud og muskler med videre. Lydbølgerne oversættes til et billede, der vises på en fjernsynsskærm. Du kan spørge, om det er muligt at få en kopi af et af de billeder, skærmen viser.

Man kan også skanne gennem kroppens naturlige kropsåbninger såsom munden, skeden eller endetarmen. Det skal ikke forveksles med en kikkertundersøgelse, som kun kan se overflader. Skanningen kan også bruges til vise, hvor der eventuelt skal tages en vævsprøve (biopsi).

Gør en ultralydsscanning ondt ?

Ultralydsskanning gør ikke ondt. Sommetider kan den gelé, der anvendes til undersøgelsen dog være lidt kold.

Ved graviditet vil nogle kvinder opleve, at skannerhovedets rullebevægelser irriterer livmoderen, så den trækker sig sammen. Man siger, at livmoderen blot vil beskytte fostret, og at sammentrækningen ikke skal forveksles med en ve.

Hvor foretages ultralydsscanninger ?

Den praktiserende læge eller jordemoderen kan give en henvisning, og undersøgelsen finder sted på hospitalet.

Sidst opdateret: 02.11.2015