Solen er skøn. Når solen skinner, er det dejligt at være udenfor, og man kommer i godt humør. Solen er derudover også en effektiv kilde til at få D-vitamin. Desværre kan alt for meget sollys også have negative konsekvenser som rynker og hud- og modermærkekræft. Det er derfor vigtigt, at du beskytter dig mod solens uv-stråling.
Størstedelen af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft skyldes for meget uv-stråling fra den naturlige sol og fra solarier. Når du får store doser af solens skadelige uv-stråling, bliver huden rød og/eller brun. Din risiko for at udvikle hud- og modermærkekræft stiger med antallet af solskoldninger og den samlede mængde uv-stråling, som du udsættes for igennem livet. Der er flere faktorer, som kan øge risikoen for at udvikle hud- og modermærkekræft. Hvis du har lys hud, fregner, modermærker, rødt/lyst hår og/eller har hud- og modermærkekræft i familien, har du en større risiko for at udvikle sygdommen.
Solkampagnen har i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen udviklet en app, som gør det nemmere for dig at holde øje med uv-indekset, så du ved, hvornår og hvordan, du skal solbeskytte dig. Du kan hente appen UV-INDEKS her.
Hvis uv-indekset er 3 eller derover, anbefales det, at du bruger solbeskyttelse. Tallene i uv-appen er baseret på dagsprognose fra DMI og opdateres flere gange dagligt. Da vejr, og især skydække, kan ændre sig hurtigt, er det vigtigt, at du samtidig bruger din sunde fornuft og vurderer dit behov for solbeskyttelse ud fra den aktuelle vejrsituation og din hudtype. I Danmark falder næsten halvdelen af solens uv-stråling mellem kl. 12 og 15. Det er derfor vigtigt, at du i dette tidsrum er ekstra opmærksom på solbeskyttelse når du opholder dig i solen.
Voksne og større børn kan sagtens nyde solen med den rette solbeskyttelse, mens børn under 1 år bør beskyttes mod solens uv-stråling ved at barnet holdes i skygge.
Det er heldigvis nemt at forebygge hud- og modermærkekræft med fornuftige solvaner – Solkampagnen anbefaler, at man følger de tre solråd:
Skygge: Solen er stærkest mellem kl. 12 og 15. Så giv din hud en pause fra solen ved at finde skygge midt på dagen. Du behøver ikke være direkte i solen for at få farve. Solens stråler bliver reflekteret i overflader som vand, sand, beton og sne, så derfor vil de stadig ramme dig, selvom du sidder i skyggen.
Solhat/tøj: Hvis du ikke har mulighed for at være i skyggen, er en solhat med bred skygge og dækkende tøj den bedste beskyttelse mod solens uv-stråling. Solbriller giver derudover en god beskyttelse af øjnene.
Desuden fraråder Solkampagnen, at man bruger solarium, da de kunstige stråler øger risikoen for hud- og modermærkekræft markant. Jo yngre du er – des mere udsat er du. Hvis du vil vide mere om Solkampagnens tre solråd kan de læses på solkampagnen.dk.
Mennesker kan inddeles i hudtyper. Din hudtype har stor indflydelse på, hvor meget sol du kan tåle. Du kan i appen UV-INDEKS blive guidet til, hvilket hudtype du har. Der er følgende seks hudtyper:
Uv-indekset er et mål for intensiteten af solens uv-stråling, og det afhænger både af skydække, ozonlagets tykkelse, solens position på himlen osv. Er uv-indekset 3 eller derover, skal du bruge solbeskyttelse. I Danmark er uv-indekset højest 1 på en vinterdag og højest 7 på en sommerdag. Lande, som ligger længere sydpå, kan ofte have et uv-indeks på mellem 8-10 og ved ækvator kan uv-indekset blive op til 15. Se dagens eller feriemålets uv-indeks på appen UV-INDEKS.
Visse typer medicin kan medvirke til, at man udvikler overfølsomhed over for sol. Dette medfører, at man får svære udslæt ved solbadning eller ophold i solen. Hvis du får medicin og skal opholde dig i solen, skal du spørge din læge eller på apoteket, om du kan tåle det.
Det samme kan ses ved enkelte parfumer og cremer.
Danskerne smører sig generelt med for lidt solcreme. Dette betyder, at solcremens faktortal og dermed også beskyttende virkning nedsættes. Brug derfor masser af solcreme, hvor dit tøj ikke dækker og smør det på, inden du går udenfor. En god tommelfingerregel er 1 krop = 1 håndfuld. En voksen skal bruge ca. 40 ml solcreme til en hel krop, mens et barn skal bruge 20 ml. Påfører du mindre, falder faktor-tallet og dermed beskyttelsen. Husk, at solcremen ikke må bruges til at forlænge opholdstiden i solen. En solcreme hjælper dig til at tåle den sol, der er, i et begrænset tidsrum.
Når du køber solcreme, er det vigtigt at den:
Du kan godt være solbeskyttet og samtidig opbygge D-vitamin. Selv med solcreme på og i skyggen producerer kroppen D-vitamin i sommermånederne. Som tommelfingerregel skal du altid sørge for at solbeskytte dig, hvis du skal være ude i længere tid midt på dagen. Har du kun kort tid til rådighed i solen (ca. 15 min), behøver du som regel ikke solbeskyttelse.
Har du været for længe i solen og er blevet solskoldet, kan du desværre ikke fjerne den skade, der er sket med huden. En solskoldning er en forbrænding fremkaldt af solen. Her er nogle råd du kan følge, hvis du er blevet solskoldet:
Kontakts lægen hvis:
Ønsker man yderligere oplysninger, henvises til Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagnes hjemmeside www.solkampagnen.dk.
Sidst opdateret: 08.07.2019