Dårlig ånde (Foetor ex ore)

Hvad er dårlig ånde?

Dårlig ånde hedder i fagsproget enten 'foetor ex ore', som betyder 'stank fra munden', eller 'halitosis', der vel bedst kan oversættes som dårlig ånde. Dårlig ånde er en ubehagelig og frastødende lugt ud af munden.

Det rammer cirka hver femte dansker på et eller andet tidspunkt. Her tænkes ikke på den mindre friske ånde, som alle har om morgenen før tandbørstningen. Men snarere på et problem, som kan antage et ret så voldsomt omfang, at det kan være meget ubehageligtfor såvel den, der lider af det, som for familie, venner og arbejdskolleger, og i øvrigt alle i den nære omgangskreds.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvorfor får man dårlig ånde?

Hos 90% af alle, der lider af dårlig ånde, skal årsagen findes i munden. Bakterier på tungen, i tandkødslommer eller i utætte fyldninger danner nemlig ildelugtende svovlforbindelser. Hos de resterende 10% skyldes den dårlige ånde almensygdomme, indtagelse af visse lægemidler samt drikke- og fødevarer.

 • Dårlig mundhygiejne: Den ubehagelige lugt skyldes oftest dårlig mundhygiejne. Herved ophobes nogle karakteristiske forrådnelsesbakterier langs tandkødet, nede i tandkødslommerne, i dybe huller i tænderne, eller på den ru tungeryg. Bakterierne kan nedbryde de organiske bestanddele i mad, hvorved der dannes ildelugtende svovlbrinteforbindelser. Når man skal spore årsagen til dårlig ånde, starter tandlægen derfor altid med et grundigt check af mundhulen.

 • Tandkødsbetændelse og parodontose: Tandkødsbetændelse og paradentose kan i høj grad føre til dårlig ånde, hvorfor jævnlige, grundige tandrensninger er vigtige.

 • Betændelse omkring frembrydende visdomstænder: Dette er en hyppig årsag til dårlig ånde hos unge mennesker, som netop er meget sarte på det punkt, fordi man er i "kyssealderen".

 • Mundtørhed: Som følge af mundtørhed kan der også opstå dårlig ånde. En tør mund kan skyldes mange ting, men hyppigt er medicinindtagelse en årsag.

 • Proteser: Har man tandproteser , kan der undertiden opstå proteseånde, hvis proteserne ikke holdes ordentligt rene.

 • Problemer i svælget: En ret hyppig årsag til dårlig ånde sidder i mandlerne. Der dannes sommetider nogle ildelugtende hvide masser, som kaldes for "propper". De kan enten udstødes af sig selv eller presses ud med enden af en tandbørste. Kronisk betændelse i mandlerne kan medføre dårlig ånde. Som regel bliver mandlerne meget store og må undertiden fjernes. Også kronisk svælgkatar, som ses hos rygere, bør man tænke på.

 • Problemer i næsen og i bihuler: Kronisk infektion i næsen og/eller i bihulerne, specielt kæbehulen kan medføre dårlig ånde (eller lugt ud af næsen). Det samme gælder polypper i næsen eller den øverste del af svælget. En øre-næse-halsspecialist vil hurtigt kunne give et svar herpå og vejlede med behandling.

 • Sygdomme i luftvejene: Sygdomme i strubehovedet, luftrøret og i lungerne kan naturligvis også medføre dårlig ånde. Det gælder kroniske infektionstilstande eller kræft .

 • Sygdomme i mave-tarmkanalen: Visse lidelser i spiserør og mavesæk kan medføre karakteristiske, sure lugte, som fremkommer ved opstød (bøvs).

 • Sygdomme andre steder i kroppen: Diabetes kan medføre en lugt af acetone ("ketonånde"), hvis blodsukkeret bliver for højt. Har man en nyresygdom (uræmi), kan man udskille en svag lugt af urin i sin udånding.

 • Nydelsesmidler, mad og drikkevarer: De fleste kender den specielle lugt af hvidløg dagen efter en god middag, hvor dette krydderi har været brugt. Det siges, at hvidløgslugten kan reduceres ved indtagelse af et gram vitamin C samme aften ved sengetid. Også almindelige løg og gammelost kan efterlade sine spor. Er man storryger, hænger tobakslugten i udåndingsluften længe efter, at man har slukket den sidste smøg. Har man drukket alkohol, kan det nemt spores på udåndingsluften lige som politiets alkoholmetre eller spritballoner kan. Visse typer af lægemidler, specielt nervemedicin, kan give en særlig lugt af 'skovbund en efterårsdag'.

 • Lægemidler: Visse typer af lægemidler kan give anledning til dårlig ånde. Det gælder specielt lægemidler som bruges til behandling af depression og andre mentale lidelser. Det kan være medicin til nedsættelse af blodtrykket, vanddrivende tabletter, beroligende midler og sovepiller.

 • Strålebehandling: Også strålebehandling af kræft på hoved og hals kan medføre tør mund, fordi spytkirtlerne rammes og spytproduktionen hermed nedsættes.

Hvordan behandles dårlig ånde?

Fjerne årsagen: Hvis man kan finde årsagen til den dårlige ånde, er det naturligvis den der skal fjernes. Under alle omstændigheder er det vigtigt at opretholde en god mundhygiejne. Lad tandlægen eller tandplejeren hjælpe med dette. De kan instruere dig i brugen af den rigtige tandbørste og teknik, anvendelse af tandstikkere og tandtråd. De kan også fortælle, hvordan man bedst holder en protese ren.

Tungeryggen kan børstes med en tandbørste eller renses med en speciel tungeskraber.

Afhjælpende midler: Man kan skjule den dårlige lugt ved brug af forskellige former for vellugtende pastiller, tyggegummi eller mundskyllevæsker. Konstant brug af mundskyllevæsker anbefales normalt ikke, medmindre der er særlig grund til det. Anvendes tyggegummi til at forfriske munden med, bør man bruge sukkerfrit for at mindske risikoen for huller i tænderne. Sukkerholdige halspastiller skal man normalt være forsigtig med af samme årsag.

Brugen af pastiller, tyggegummi eller mundskyllevæsker er ikke nær så effektivt som hvis årsagen behandles. Det har dog vist sig, at zink har en gavnlig effekt på dårlig ånde, som skyldes svovlbrinteforbindelser. Man kan derfor forsøge sig med zinkholdige sugetabletter, som kan fås på apoteket eller hos Matas.

Udsigt for fremtiden

Dårlig ånde kan i værste fald for den enkelte medføre psykiske problemer og en social tilbagetrækning fra andre mennesker. Det er heller ikke nemt for familie, venner eller arbejdskammerater at fortælle et menneske, at det har dårlig ånde, selv om det er en tjeneste, man egentligt forsøger at gøre for den pågældende. Nogle vil føle sig fornærmet og trådt på. Andre vil snarere føle sig taknemmelige for oplysningen, fordi de måske ikke selv er klar over, at de har dårlig ånde.

Hvis årsagen til den dårlige ånde ikke kan findes i mundhulen, må man tænke på de andre nævnte muligheder. Via ens egen læge kan man blive henvist til speciallæger, som så kan forsøge at hjælpe.

Læs mere om TÆNDER OG MUND

Sidst opdateret: 28.03.2012