Annonce

Lysbehandling og vinterdepression

Hvad er lysbehandling?

Lysbehandling er effektivt ved vinterdepressioner © cet.org

Lysbehandling er en relativt ny form for behandling.

Behandlingen går ud på at sidde foran specialkonstruerede lysapparater, som giver lys med en vis intensitet, Behandlingstiden er ofte en halv time eller længere, hvor man sidder foran lysapparatet.

Lysbehandling stabiliserer døgnrytmen, giver mere energi og øger serotonin niveauet i hjernen, så vinterdepression eller anden depression bliver mindsket. Kan også bruges til at forstærke effekten af antidepressiv medicin.

Hvis man har mistanke om, at man lider af depression eller anden psykiatrisk sygdom, er det nødvendigt, at man kontakter sin læge, før man starter behandlingen.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvordan virker lysbehandling på vinterdepression?

Ved vinterdepression beror effekten formentlig både på en aktiverende effekt, en direkte antidepressiv effekt og en stabilisering af døgnrytmen. Hos mange kompenserer lyset for den mindre lysmængde, vi er udsat for om vinteren, mens andre generelt har brug for meget lys for at fungere optimalt.

Søvn:

Søvn reguleres af forskellige faktorer, en af disse er døgnrytmen. En af de vigtigste faktorer for regulation af døgnrytmen er lyset. Det er hovedsageligt lysets påvirkning, som gør, at vi omstiller os til en ny døgnrytme efter rejser til for eksempel USA.

Lyset kommer ind gennem øjnene og påvirker en lille kerne dybt inde i hjernen. Denne kerne styrer døgnrytmen ved at udsende hormonet melatonin, som er søvndyssende. Kernen hæmmes af lys, så der i dagslys ikke bliver udsendt søvnhormonet melatonin.

Energi og serotonin:

Man ved at lyset øger energiniveauet og at lysmængden spiller ind på mængden af signalstoffet serotonin i hjernen. Lyset får en særlig type celler inde i øjet til at give besked til hjernen om at den skal producere mere serotonin. Derfor har man mindre serotonin om vinteren. Serotonin er ansvarlig for vores lykke følelse, og for lidt serotonin kan føre til depression.

Lysterapi er således godt for at:

  • stabilisere døgnrytmen
  • give mere energi
  • få niveauet af serotonin til at stige
Annonce (læs videre nedenfor)

Kan andre typer depressioner behandles med lys?

Undersøgelser har vist at lysbehandling også kan virke på andre depressionsformer både alene eller i kombination med medicin. Lysbehandlingen gives på samme måde. Dog skal man ved depression som led i bipolar lidelse, være opmærksom på at lys kan fremkalde en manisk tilstand.

Efter aftale med ens læge eller psykiater kan man derfor forsøge at kombinere disse behandlinger.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvornår på dagen gives lysbehandlingen?

Lysbehandlingen bør tages om morgenen eller i det mindste først på dagen. Lysbehandlingen vil gøre det lettere at komme op om morgenen og reducere søvnlængden noget. De fleste med vinterdepression er mere trætte og sover længere, og derfor passer lysets virkningsmekanisme rigtigt godt på symptomerne.

Annonce (læs videre nedenfor)

Hvor længe varer lysbehandlingen?

Vinterdepressioner behandles ofte i hele sæsonen selvom nogle undersøgelser har vist, at én til to ugers behandling kan være tilstrækkeligt.

Ved lysbehandling som tillæg til medicin ved depression uden sæsonvariation vil 6-8 ugers behandling ofte være tilstrækkeligt.

Hvilke principper er der for lysbehandling?

Hvor lang tid man skal udsættes for lys, afhænger blandt andet af lysstyrken på apparatet. Der regnes med, at 30 minutter ved 10.000 lux svarer til to timer ved 2.500 lux (lux er måleenheden for lysstyrke og 10.000 lux svarer til sollyset ved solopgang).

De fleste kan behandles med 10.000 lux i 30 minutter. Nogle personer vil have brug for længere tid, mens andre muligvis kan klare sig med kortere.

Lysapparatet skal have en stor skærm og lyskilden skal være afskærmet med et filter (ofte en plastic skærm) for af forhindre ultraviolet lys og for at give et mere blødt lys.

Er der bivirkninger af lysbehandling?

Lysbehandling har få bivirkninger. Enkelte klager over ubehag i øjnene og hovedpine. Disse problemer ses specielt de første dage med behandling. Der er ikke rapporteret om alvorlige skader på øjnene. Har man øjensygdomme, eller har man tidligere haft det, bør man kontakte øjenlægen, før behandling igangsættes. Ellers bør alle bivirkninger, som eventuelt opstår under lysbehandlingen, rapporteres til lægen eller den som har startet behandlingen.

Lysbehandling kan medføre udslæt ved brug af visse medikamenter.

Alle anbefales at opsøge læge eller andet professionelt sundhedspersonale, før der startes på en lysbehandling. Husk at lysbehandling kan være skadelig ved enkelte sygdomme og ved brug af visse medikamenter.

Internationale hjemmesider for lysbehandling:

Nonprofit hjemmeside for lys behandling:

www.cet.org

Videnskabeligt selskab for døgnrytmer og lys:

www.sltbr.org

Læs mere om DEPRESSION

Sidst opdateret: 23.03.2016

Annonce