Annonce
Min søn på 14 år har stadigt stigende levertal - hvad er der galt?

Spørgsmål:

Min søn på 14, har forhøjede levertal -fortsat stigende. Klager tit over ondt i maven. Påvist mononucleose i juni 98 uden nævneværdige symptomer. Hævede kirtler i nakken og bag ørerne. Ikke træt og spiller meget fodbold. Hvad er der galt ?

Svar:

På baggrund af de foreliggende oplysninger kan det ikke afgøres, hvad der er galt.

Mange forskellige lidelser kan give anledning til leverpåvirkning/forhøjede levertal, det optræder dels ved sygdomme i leveren, men også som led i en række andre sygdomme. Derfor er det af betydning at få belyst sygehistorien, bl.a. om der er leversygdomme i familie eller omgangskreds, udlandsrejser, forbrug af alkohol/ medicin og andre lidelser. Ligeledes om der har været farveændring af urin og afføring, mavesmerter m.m. Herefter foretages en klinisk undersøgelse af leveren m.h.p. størrelse og konsistens.

Leveren har forskellige funktioner. Ved at måle levertallene i blodet kan man få et groft skøn af disse, hvor at nogle prøver kan være forhøjede ved beskadigelse af levercellerne, andre ved manglende udskillelse af galden, atter andre kan være nedsat som tegn på nedsat produktion. Der findes også blodprøver, der er udtryk for immunforsvarsreaktion. Ligeledes tages der ofte andre blodprøver, bl.a. til undersøgelse om der foregår en betændelsesreaktion i kroppen.

Ved mistanke om leverlidelse kan der foretages en ultralydsundersøgelse af leveren, og det er muligt at udtage en vævsprøve af leveren, en såkaldt biopsi. Når eller hvis diagnosen er afklaret, tages der stilling til evt. behandling.


Sidst opdateret: 21.6.2000


SYGDOMME FRA A-Å
KLIK PÅ DET BOGSTAV SYGDOMMEN STARTER MED
ABCDEFGHIJ
KLMNOPQRST
UVWXYZÆØÅ
Søg på symptomerTjek din medicin
Spørg lægenSpørg i debatten
NYT OM SYGDOM OG SUNDHED HVER UGE
Få Netdoktors nyhedsbrev
- helt gratis!
www.netdoktor.dk

Til dig fra Netdoktor

Nyheder fra Videnskab.dk

Oplysningerne må på ingen måde tages som erstatning for kompetent professionel rådgivning eller behandling af uddannet og godkendt læge. Indholdet på NetDoktor.dk må ikke og kan ikke bruges som basis for at stille diagnoser eller fastlægge behandling. Brugerbetingelser: Vigtige juridiske informationer - Læs også NetDoktors privatlivspolitik.

The documents contained in this web site are presented for information purposes only. The material is in no way intended to replace professional medical care or attention by a qualified practitioner. The materials in this web site cannot and should not be used as a basis for diagnosis or choice of treatment. Click here - Conditions for use - Important legal information.

NetdoktorMedia :: C/O Berlingske Media :: Pilestræde 34 :: DK-1147 København K
Tlf. 33 17 92 50 :: CVR: 28 68 61 37 :: Ophavsret :: Generelle handelsbetingelser
© Copyright 1998-2015 NetDoktor.dk - All rights reserved
NetDoktor.dk is a trademark