Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Blodprøver

Bilirubin

Bilirubin er et naturligt nedbrydningsprodukt fra blodet, men hvis det ophobes i kroppen, kan det give gulsot. Du kan læse mere om bilirubin her.

Opdateret: 16. Januar 2019

Hvad er bilirubin?

P-bilirubin: Hvad betyder P’et?

P står for plasma. Plasma er den del af blodet der er tilbage, når man har filtreret blodplader samt røde- og hvide blodlegemer fra. Det er i plasmaet, bilirubin findes og måles fra.

Bilirubin er et nedbrydningsprodukt fra blodet, nærmere bestemt fra hæmoglobinet i de røde blodceller. Hæmoglobinet er et protein, der transporterer ilten rundt i kroppen og når hæmoglobin nedbrydes, dannes det gule farvestof bilirubin.

Leveren filtrerer bilirubin fra blodet og bilirubinen udskilles til tarmen via galden. Bilirubinen i tarmen giver vores afføring dens mørke farve. Det vil sige, at hvis leveren eller galdevejene ikke fungerer som de skal, kan afføringen blive lys og samtidig urinen blive mørk, da kroppen vil forsøge at udskille bilirubinen gennem nyrerne. Desuden kan der opstå gulsot.

Bilirubin og gulsot

Gulsot skyldes, at bilirubin ophobes i kroppen. Dette ses ved, at huden samt det hvide i øjnene bliver gulligt. Gulsot kaldes også ikterus eller icterus.

Spædbørn: Hos spædbørn er gulsot fra anden dag og op til to uger efter fødslen fredeligt og kræver ingen behandling.Gulsoten skyldes at spædbørn har en meget høj produktion af de røde blodceller og at disse har en kortere levetid end dem vi har senere i livet. Bilirubin dannes som resultat af nedbrydning af de røde blodceller. Bilirubin øges også ved amning, dette kaldes modermælksgulsot og er også en helt fredelig tilstand.

Forholdsregler: Hvis gulsoten opstår indenfor barnets første levedøgn, skal det undersøges nærmere. Det samme gælder, hvis gulsoten ikke er forsvundet efter to uger. Dette skyldes, at et meget højt niveau af bilirubin kan give neurologiske skader.

Voksne: Hos voksne kan gulsot være tegn på en underliggende sygdom, som skal undersøges. Se nedenfor

Hvorfor undersøges bilirubin?

Bilirubin undersøges ved mistanke om forskellige sygdomme eller ved kontrol af én af sygdommene:

Hvad er normale tal for bilirubin?

  • 5 - 25 µmol/L for voksne. Der er dog stor variation af værdien i løbet af døgnet.

Ved gulsot bliver man først synligt gullig når bilirubin er på 30- 50 µmol/L.

Hvad betyder et for højt bilirubin?

Et forhøjet bilirubin kan betyde en af ovennævnte sygdomme (leversygdom, galdevejssygdom eller hæmolytisk anæmi).Man kan også have forhøjet bilirubin ved andre tilstande, blandt andet:

  • Leveren er påvirket (for eksempel af medicin).

  • Gilberts syndrom: En arvelig tilstand hvor leveren ikke kan udskille bilirubin på normal vis, hvorved høje niveauer af bilirubin forekommer i kroppen. Febertilstande og faste er med til at forhøje bilirubin. Tilstanden er ufarlig og skal ikke behandles.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.