Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhed | Type 2-diabetes

5 gode råd til middagsselskabet

Når man er ude til middag, kan det ske, at man får serveret noget mad eller drikke, som man måske ikke spiser så meget af i en hverdag med type 2-diabetes. Så hvordan håndterer man det? Det kan du få tips til her.


Offentliggjort: 11. December 2023

Når man går til fester eller ses med venner og familie, er der tit mad og drikke involveret. Som person med type 2-diabetes kan man måske få serveret noget mad, som man ellers ikke spiser ret ofte, eller som man måske helt undgår. Men hvordan skal man forholde sig til det? Sker der noget ved, at man skejer lidt ud en gang imellem, eller skal man helst holde sig i skindet - også til fester? Det har vi spurgt en klinisk diætist om.

Alt med måde

For Susanne Elman Pedersen, som er klinisk diætist ved Steno Diabetes Center Odense, er det vigtigt at slå fast, at langt de fleste mennesker med type 2-diabetes som udgangspunkt kan spise nøjagtigt det samme som mennesker uden type 2-diabetes – men evt. i mindre mængder.

- Overordnet set er det mængderne, der har betydning, så mit bedste råd er at spise mindre af de søde og fede sager, lyder det.

Men når man er ude til selskaber, kan bordene være fyldt med netop søde og fede sager, og det kan være rigtig svært helt at undgå at lade sig friste. Hvis man er nervøs for at komme til at overspise af de mange fristelser, kan det være en god idé at lægge ud med at spise godt med sund mad inden, man når til alle de søde fristelser.

- Sørg for at være tilpas mæt at sund mad. Så bliver vi typisk ikke så fristede til at spise og måske overspise det mindre sunde. Mad, der mætter, er mad med grøntsager og fuldkorn, da det indeholder kostfibre. Desuden mad med protein som kød, fjerkræ, fisk, æg og ost, da protein også giver god mæthed, anbefaler Susanne Elman Pedersen.

Du kender dig selv bedst

Det er ifølge Susanne Elman Pedersen vigtigt, at man er opmærksom på, hvad der fungerer for en selv. Det kan man selv mærke, men det er også noget, som man kan finde ud af i samråd med sin behandler. Om det er at skære ned på kulhydraterne, fortsætte med at spise som man plejer eller måske supplere med ekstra motion, det er alt sammen individuelt.

- Det, der er rigtigt for den ene, er ikke nødvendigvis rigtigt for den anden, forklarer hun og fortæller, at det ikke er en god idé at kigge på eller sammenligne sig med, hvad andre gør eller siger. Man er nødt til at mærke efter selv og sammen med sin behandler.

Oplys værten på forhånd, hvis der skal tages hensyn


De fleste værter vil gerne gøre middagsselskabet, konfirmationen, julefrokosten eller sommerfesten til en god oplevelse for alle gæsterne. Derfor anbefaler Susanne Elman Pedersen, at man på forhånd forventningsafstemmer med værten. Du kender dine egne behov bedst, så fortæl værten, hvis du har behov for særlige hensyn - og måske også, hvis du ikke har.

6 råd til dig, der skal være vært

  • Server kulhydrater som kartofler, brød, ris og pasta, helst fuldkorn, men gerne for sig selv, så den enkelte kan vælge, hvor meget man spiser.
  • Server gerne grøntsager.
  • Server gerne frugt i mindre enheder eller skåret ud, fx klementiner, appelsiner i både, bær o.l.
  • Server evt. tørret frugt i mindre mængder.
  • Server så vidt muligt de forskellige råvarer for sig selv.
    • Dressing ved siden af salaten
    • Dessertcremen eller fløden for sig og ikke i desserten.
  • Server gerne små enheder, fx små stykker slik, konfekt osv. frem for store.

 Hold øje med de flydende kulhydrater

For mange mennesker hænger fester og middagsselskaber sammen med drinks, vin og øl. Der er sukker i mange af disse drikke, og derfor er det vigtigt at holde styr på, hvor mange flydende kulhydrater man indtager i løbet af en aften, hvis man har type 2-diabetes.

Du kan se, hvor mange kulhydrater der er i udvalgte alkoholiske drikkevarer her.

Ifølge Susanne Elman Pedersen er det godt at være særlig opmærksom på alkoholfri produkter, som vinder frem flere steder, for de kan nemlig godt have et højt indhold af kulhydrater.

- Det er blevet et alternativ mange gange, når vi er ude, og mange vælger det, når man for eksempel er i bil eller af andre årsager, men så skal man bare være opmærksom på indholdet af kulhydrater. Men igen er mængden, der er vigtig. Det kan være, man kun skal drikke én alkoholfri øl i stedet for tre eller fire, men det er kun den enkelte, der kan forholde sig til det, siger hun, og understreger sin pointe om, at det for langt de flestes vedkommende er mængderne, der er afgørende.

Fysisk aktivitet kan sænke blodsukkeret

Det kan være en god idé at måle dit blodsukker, så du kan holde øje med, om det er ved at blive for højt.

Du kan kun sænke dit blodsukker med medicin, hvis du er i behandling med hurtigtvirkende måltidsinsulin. Hvis du ikke har den mulighed, så kan blodsukkeret sænkes ved at være fysisk aktiv. Det kan for eksempel være en god lang gåtur med de øvrige gæster ved selskabet.

 

Hvor mange kulhydrater er der i det, jeg spiser?

  • 3 brunkager (15 gram): 10 gram kulhydrater
  • 9 pebernødder (15 gram): 10 gram kulhydrater
  • 1 croissant (67 gram): 30 gram kulhydrater
  • 1 tebirkes (80 gram): 30 gram kulhydrater
  • 1 lille skål mandler (50 gram): 5 gram kulhydrater
  • 1 stk. lagkage (80 gram): 30 gram kulhydrater
  • 14 saltstænger (14 gram): 10 gram kulhydrater

Kilde: Diabetesforeningens app til kulhydrattælling.
Appen kan downloades gratis både til iPhone og Android.

Se Diabetesforeningens produktoversigter her

Læs diætistens bedste diabetesvenlige opskrifter

Marineret appelsinsalat med vaniljecremeBrownies

 

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.