Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fokus på: Botox mod kronisk migræne

Når du hører ordet ”Botox”, tænker du nok på skønhedsklinikker og anti-rynkebehandling, men sprøjten med Botox er mere end et kosmetisk værktøj.


Offentliggjort: 15. November 2023

Når du hører ordet ”Botox”, tænker du nok på skønhedsklinikker og anti-rynkebehandling, men sprøjten med Botox er mere end et kosmetisk værktøj. Den kan behandle kronisk migræne og øge livskvaliteten hos dem, der er ramt af den invaliderende hovedpine. Her kan du læse mere om behandlingen.

Hvad er Botox?

Botox er navnet på et af de produkter, der indeholder botulinum toxin, som er en nervegift, der giver muskellammelse, når det sprøjtes ind i musklerne. Botox er mest kendt for midlertidigt at kunne fjerne eller minimere rynker, men stoffet er oprindeligt udviklet til at behandle muskelspasmer.

Hvordan virker Botox-behandlingen på migræne?

Formålet med at behandle med Botox, når man har kronisk migræne, er at give færre dage med anfald. Behandlingen kan ca. halvere antallet af migræneanfald og gøre de andre migrænedage mindre intense og mindre smertefulde.

Man ved ikke præcis, hvorfor Botox hjælper, men man mener, at behandlingen virker ved at blokere de smertesignaler, migrænen udløser. Cirka halvdelen af dem, der får Botox-behandling mod migræne, har god virkning af behandlingen.

Kan alle få Botox-behandling mod migræne?

Botox har ingen virkning på ikke-kronisk migræne. Derfor kan man kun få Botox, hvis man har kronisk migræne. Det vil sige, at man skal have mindst 15 dage om måneden med hovedpine, hvoraf de otte skal være med migræne, for at kunne få behandlingen.

Hvordan foregår behandlingen?

Behandlingen foregår ved, at man får sprøjtet små mængder af Botox ind i muskler omkring hovedet, nakken og skuldrene, og selve behandlingen tager omkring 10 minutter. Man skal have gentaget behandlingen efter tre til fire måneder.

Behandlingen bliver givet af en læge eller sygeplejerske på Dansk Hovedpinecenter Rigshospitalet-Glostrup eller på en hovedpineklinik på et af hospitalerne i Bispebjerg, Roskilde, Slagelse, Odense, Århus, Esbjerg, Viborg eller Aalborg.

Hvad med bivirkninger?

Bivirkningerne efter Botox-behandling mod kronisk migræne kan være:

  • Smerter ved indstiksstedet
  • Feber
  • Influenzalignende symptomer
  • Hængende øjenlåg
  • Lokal muskelsvaghed
  • Muskelsmerter
  • Nakkesmerter
  • Udslæt.Meget sjældne bivirkninger kan være:
  • Udtalt muskelsvaghed
  • Synkebesvær
  • Lungebetændelse

Kilder: Rigshospitalet

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.