Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Ældre

De nye bedsteforældre

Bedsteforældre har en vigtig rolle for børn og deres opvækst gennem hele livet, også efter deres død. Hvor mange mennesker har ikke i deres erindring minder om en bedsteforælder, som har haft meget stor betydning for deres liv og de værdier, man dyrker og holder af?

Opdateret: 2. Marts 2006

De nye bedsteforældre

I mange familier er der et godt forhold mellem generationerne. Men der findes også familier, hvor der er modstrid mellem de to voksne generationers forventninger til hinanden og til deres samvær. Der er sket en ændring i måden at være både forældre og bedsteforældre på i de seneste ti år, og det kræver en indsats at forstå hinanden på nye præmisser.

Dårlige relationer mellem de voksne kan let gå ud over børnene, så det er værd at arbejde for et godt forhold mellem børn, forældre og bedsteforældre. Ikke mindst fordi der er brug for bedsteforældres indflydelse på børn i dag; ikke bare som børnepassere, men som forbilleder og rollemodeller. Hvem skal man ellers lære om det at blive ældre af, hvis man ikke har nogle bedsteforældre?

Bedsteforældre har en vigtig rolle for børn og deres opvækst gennem hele livet, også efter deres død. Hvor mange mennesker har ikke i deres erindring minder om en bedsteforælder, som har haft meget stor betydning for deres liv og de værdier, man dyrker og holder af?

Hos bedstemor og bedstefar i 1960'erne og 1970'erne

Tik tak, tik tak. I en stille støvet stue fylder bornholmerurets langsomme tikken rummet helt ud i hjørnerne. Den eneste anden lyd er en raslen fra et grydelåg ude i køkkenet, hvor en rund kvinde med forklæde er i gang med middagsmaden. Gennem vinduerne kan man se en mand med kasket over det sparsomme hår. Han går i haven og graver i jorden iført gummistøvler og med pibe i munden.

Barnebarnet sidder tålmodigt i den støvede stue og lægger kabale, læser i et flere måneder gammelt ugeblad for husmødre - eller kigger billeder i et nummer af Det Bedste. Mens bedsteforældrene arbejder med deres gøremål, ved barnet udmærket godt, at det skal forholde sig i ro og vente, til de selv henvender sig.

Sådan var besøget hos bedsteforældrene ofte i ”gamle dage”, det vil sige for 20-40 år siden. Der var kun børnetv lørdag, og radioen var kun for voksne. Så børn KEDEDE sig vældig meget hos deres bedsteforældre for 20-40 år siden. Men det har de glemt i dag. De husker derimod, at de faktisk blev passet en del af deres bedsteforældre, fordi deres forældre gik på arbejde, og der var ikke så mange børnehaver og fritidshjem som i dag.

Den opofrende bedstemor

De gamle bedsteforældre passede børnene, både fordi de havde tid, men også selvom de måske ikke havde så meget tid. Måske gik bedstefar på arbejde, og måske havde bedstemor et deltidsjob. Samtidig havde bedstemor fuldtidsjob i huset som husmor og serviceorgan for hele familien. Den kvinderolle, som bedstemor voksede op med, betød, at en kvindes største opgave var at gøre ting, der var til glæde og nytte for de andre i familien. Derfor var hun som bedstemor altid klar til at passe børnebørn, når hendes voksne børn havde brug for hjælp.

Kvinderne indtager arbejdsmarkedet

Især de voksne døtre havde brug for hjælp, for de fik uddannelser og kom på arbejdsmarkedet i modsætning til deres mødre. Det var hårdt at være den første generation af kvinder på arbejdsmarkedet, så de havde ikke altid så god tid til at passe deres børn. Mange af dem skulle samtidig være husmødre, for mændene gjorde ikke meget husligt. Derfor var det dejligt at have en opopfrende mor, der som bedstemor kunne passe børnene. Forældregenerationens mødre overtog derfor ikke fuldstændig deres mødres opopfrende kvinderolle. De lærte, at arbejdsmarkedet også kræver én, og at man til en vis grænse må sørge for sig selv. - Selvom det kunne være svært, for også disse kvinder omtales af og til som dem fra flinkeskolen.

Bedsteforældre i dag

Bedsteforældre i dag er de forældre, der gik på arbejde, mens deres forældre passede børnene for en generation siden. De har som regel gået på arbejde hele deres liv, og kvinderne har aldrig gået hjemme, ligesom deres mødre gjorde. Bedsteforældre i dag har været deltagere i en tid, hvor mange ting har forandret sig fra de traditionelle mønstre.

Kønsroller

Kønsrollerne har ændret sig meget og betyder, at de nye bedstemødre ikke er så opofrende som deres mødre, men de kender forventningen om, at man skal hjælpe sine børn, og evt. også sine gamle forældre. Det er især kvinder, der har en høj overlevelsesfrekvens, og den gamle oldemor har en berettiget forventning om, at hun skal hjælpes i sin alderdom, fordi hun alle dage har hjulpet alle de andre. Ud fra det traditionelle kønsrollemønster, som hun stadig lever med, forventer hun derfor især hjælp fra sin datter, ikke så meget fra sin søn. Samtidig forventer de unge forældre, døtre såvel som sønner, at bedsteforældrene - især bedstemødrene - hjælper med børnepasning og evt. andre ting. De unge forældre kan nemlig huske, at sådan var det, da de selv var børn, og derfor mener de, at sådan ER bedsteforældres rolle nu engang.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Identitet

I de seneste 30 år er individualisme og selvstændighed kommet i højsædet som egenskaber ved det moderne menneske. Det gælder begge køn og alle aldre. Derfor er bedsteforældre også mere selvstændige individer, end de var tidligere. De har mange andre gøremål end at passe deres børnebørn, og de kan sagtens selv få tiden til at gå. Derfor er bedsteforældre generelt ikke helt så opofrende, som mange af dem var for en generation siden. Mange af dem hjælper hjertensgerne, men på deres egne præmisser - og når de har tid.

Aktiviteter

De nye bedsteforældre er ikke nødvendigvis parate til at være legekammerater eller underholdningsleverandører for de små poder. Det har for mange af dem ikke været en del af børneopdragelsen, at børn skulle underholdes og aktiveres, og de to voksengenerationer har i det hele taget ofte forskellige opfattelser af, hvad god opdragelse er. Det må man acceptere og til nød snakke om, hvis det giver problemer.

Konflikt eller forståelse

Der kan let opstå uindfriede forventninger til bedsteforældrene, hvis forældre forventer nogle bedsteforældre magen til dem, de husker fra deres egen barndom. Men der må udvises forståelse for de forandrede præmisser for begge generationer, og de unge børnefamilier vil nok på den anden side betakke sig for en bedstefar, som ikke kan underholde sig selv men derimod forventer, at familien skal være hans eneste kilde til socialt samvær og meningsfuldhed.

Læs mere om forholdet mellem bedsteforældre og børnebørn på hjemmesiden www.denyebedsteforaeldre.dk


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.