Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Ordbog | Allergi

Antihistaminer

Antihistaminer er et lægemiddel, der som oftest bruges mod overfølsomhedsreaktioner - fx allergi. Læs mere og bliv klogere på antihistaminers virkning her.

Opdateret: 10. Maj 2022

Hvad er antihistaminer?

Antihistaminer er en gruppe af lægemidler, der alle blokerer for histamins virkning i kroppen. Som oftest bruges antihistaminer mod overfølsomhedsreaktioner såsom allergi. For nærmere information omkring et specifikt antihistamin-lægemiddel kan man læse indlægssedlen eller slå lægemidlet op i Netdoktors medicinindex .

Hvordan virker antihistaminer?

Histamin er et stof, der dannes i nogle immunceller. Når eksempelvis en græsallergiker går på en nyslået græsplæne, reagerer immuncellerne ved at starte et inflammatorisk respons, hvor blandt andet histamin frigives. Histaminet binder sig derefter til nabocellerne på særlige histaminreceptorer (en slags modtager-station for dem), og det sætter gang i adskillige reaktioner i cellerne. Det er blandt andet histaminets skyld, at allergikerens næse og øjne nu begynder at klø og løbe i vand.

Antihistaminer virker ved at blokere histaminreceptorerne, så histaminet ikke kan binde sig, når det bliver frigivet. Det svarer til en stoledans, hvor antihistaminet tager alle pladserne, og histaminet står tilbage. Det er derfor særlig godt at tage antihistaminer, inden man får symptomer på allergi – så kan antihistaminerne nå at sætte sig på alle pladserne, før histaminet frigives. Er man allerede begyndt at få symptomer, virker antihistaminer heldigvis også her, da de er stærke nok til at skubbe histaminet væk fra nogle af pladserne.

Hvilke typer antihistaminer findes der?

Der findes overordnet to grupper af antihistaminer: De sløvende og de ikke-sløvende. Den sløvende gruppe har en opbygning, som gør det nemmere for dem at bevæge sig over blod-hjerne-barrieren, hvor de virker døsende. Der er dog stor individuel forskel på, hvor sløvende de opleves - nogle mennesker oplever endda også, at de ikke-sløvende lægemidler gør dem trætte.

Hvornår bruger man antihistaminer?

Antihistaminer bruges ved tilstande og sygdomme, hvor histamin frigives og spiller en rolle, deriblandt

  • Allergiske symptomer fx høfeber og visse typer af fødevareallergier
  • Nældefeber
  • Insektstik
  • Hudkløe
  • Transportsyge

Hvilke bivirkninger har antihistaminer?

De to mest almindelige bivirkninger er træthed og mundtørhed. Der findes dog mange forskellige antihistaminer med forskellige bivirkninger.Det er derfor altid en god ide at læse indlægssedlen for at få mere viden om det specifikke lægemiddel.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.