Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Allergi

Brevkasse om høfeber


Opdateret: 1. Februar 2000

NetDoktors ekspert, Thor Brygge, er uddannet fra Københavns Universitet i 1988 og arbejder nu som 1. reservelæge ved lungemedicinsk/allergologisk afdeling på Gentofte Amtssygehus. Thor Brygge har skrevet flere videnskabelige artikler i anerkendte tidskrifter, samt forfattet informationsmateriale til patienter om allergi og lungesygdomme.Derudover er han medlem af bestyrelsen for Medicinsk Allergologisk Selskab.

Så mange læsere som muligt har fået et svar. Her kan du se hvad andre har spurgt eksperten om. I tilfælde af akut opstået sygdom bør du opsøge vagtlægen eller din egen læge, og - hvis det ikke er akut, kan du eventuelt sende et spørgsmål til NetDoktors lægebrevkasse.

Spørgsmål og svar

Børn og høfeber

SPØRGSMÅL: Min søn på 3 1/2 har været snottet i over 14 dage, og vi tror, han har høfeber. Hans far er stærkt allergisk over for birkepollen og dyrehår (inklusiv masser af krydsreaktioner), så det er ikke så sært hvis drengen også er allergiker. Hans forkølelser plejer heller ikke at vare så længe, men det som for alvor vakte vores mistanke var, at han kløede sine øjne ustandseligt. Vores læge tror ikke rigtig på mistanken. Han siger, at det er meget sjældent, at så små børn får høfeber, men indvilgede alligevel i at Udskrive Clarityn mikstur ud fra den betragtning, at hvis det virker, så er diagnosen klar: drengen har høfeber. Han synes ikke, der er nogen grund til at henvise til specialist. Nu vi givet Clarityn i 10 dage, og vores søn er holdt op med at gnide sine øjne. Hans velbefindende er også generelt noget bedre, blandt andet sover han bedre. Men snottet flyder stadig, og næsen stopper til. Spørgsmålet er, hvad vi gør nu. Vi synes ikke, at resultaterne af Clarityn-behandlingen er fuldstændig overbevisende, så måske er det bare en hårdnakket forkølelse? På den anden side ser det ud som om, den har virket noget. Har vores læge ret i, at det er unødvendigt med yderligere udredning og specialist-behandling? Hvis det er høfeber, kan den så behandles bedre? Eller skal vi bare se tiden an - og hvad skal vi i givet fald være opmærksomme på ?

SVAR: Tak for spørgsmålet om barn med høfeber. Høfeber debuterer oftest hos skolebørn, men kan ses i alle aldre, så din søn på 3 1/2 år kan have høfeber. Påvisning af sammenhæng mellem typiske symptomer (øjenkløe, røde og hævede øjne, næseflod, nyseture og næsekløe) og udsættelse for et allergifremkaldende stof som birkepollen, er den vigtigste del af udredningen af høfeber. Der kan så suppleres med priktest og eventuelt blodprøver. Det lyder altså som om din søn har høfeber, og generne bør fortage sig når birkepollensæsonen er ovre. Henvisning til specialist er ikke nødvendigt nu. Hvis symptomerne består efter pollensæsonen kan det blive påkrævet med yderligere udredning (pelsdyrs- eller hustøvmideallergi?), hvis tilstanden forværres, hvis der optræder astma eller hvis vaccinationsbehandling på et senere tidspunkt overvejes (efter fem års alderen). Behandling med antihistamin (du anvendte Claritynmixtur) er ikke altid tilstrækkeligt ved høfeber, specielt ikke til den tilstoppede næse. Her kan man supplere med anti-allergisk næsespray eller forebyggende steroid (binyrebarkhormon) næsespray.

Thor Brygge

Høfeber og gravidiet

SPØRGSMÅL: Jeg har et spørgsmål angående høfeber og graviditet. Måske et dumt et, men alligevel...Hvordan har det lille ufødte barn det med min konstante nysen og andre allergiske reaktioner, som for eksempel kløende og løbende øjne? Jeg er gravid i femte måned, og er allergisk over for græs og birk. Jeg har valgt ikke at tage noget mod min allergi så længe jeg er gravid, og det vil altså sige at jeg skal regne med at nyse i nogle måneder endnu. Det er ikke noget jeg er specielt henrykt over, da jeg allerede nu ikke har det så godt i næsen og øjnene + en irriterende kløe i ganen, og ved at jeg er mere allergisk over for græs end over for birk. Men som sagt, har jeg besluttet ikke at tage medicin under graviditeten, så det jeg egentlig gerne vil vide er, om det lille barn tager skade af at jeg ikke behandler allergien ?

Tak for dit spørgsmål om høfeber og graviditet. Når den allergiske reaktion finder sted ved høfeber er der tale om et lokalt problem i næsen og øjnene (og svælget) som ikke har indvirkning andre steder i kroppen. Høfebersymptomerne påvirker altså ikke dit lille ufødte barn, men behandling med høfebertabletter, næsesprays og øjendråber, som ikke skader findes. Ved samtidig astma, som en del høfeberpatienter har i pollensæsonen, er situationen anderledes: Under astmaanfald kan der opstå iltmangel i blodet og dermed også for fosteret. Astma skal derfor altid behandles og kontrolleres under graviditet, også lette tilfælde, astma kan nemlig forværres under graviditeten. Ved symptomer på astma (hoste, slim eller åndenød) bør man derfor tale med lægen om det.

Thor Brygge


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.