Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Allergi

Husstøvmideallergi

Husstøvmideallergi er en overfølsomhedsreaktion på proteiner fra støvmider, som angriber luftvejene og øjnene. Symptomerne er de samme som ved høfeber og astma.

Opdateret: 16. Februar 2019

Hvad er husstøvmider?

Husstøvmider er mikroskopiske dyr af spindlerfamilien (i familie med edderkopper). Miderne er 0,2 til 0,3 millimeter store og findes i langt de fleste danske hjem. Forekomsten af husstøvmider i boligen er uden betydning, med mindre en eller flere af husets beboere reagerer allergisk overfor disse smådyr.

Husstøvmiderne ernærer sig af hudskæl (fra dyr og mennesker) - og da vi alle taber cirka et gram hudskæl i døgnet, er der rigelig føde til husstøvmiderne som forekommer i størst antal i vores senge, hvor føde, fugt og varme sikrer et ideelt levested for miderne.

Hvad er husstøvmideallergi?

Husstøvmideallergi er en overfølsomhedsreaktion på midernes allergener (dvs. de små proteiner, som husstøvmider udskiller). Hos allergikeren dannes allergiantistoffer, som reagerer med allergenerne og på den måde udløser allergiske reaktioner.

Hvad er symptomerne på husstøvmideallergi?

Husstøvmideallergien kan give allergiske symptomer fra øjne, næse og luftveje/lunger. Miderne er til stede året rundt, men med tendens til størst forekomst i efterårsmånederne.

Typiske symptomer er tilstoppet, kløende næse i morgentimerne, hvor symptomerne så aftager op ad dagen. Øjensymptomerne er mindre fremtrædende, da udsættelsen for allergenet primært foregår under søvn. Astmasymptomer kan ligeledes forekomme, typisk først på dagen eller om natten.

Hvordan stiller lægen diagnosen?

Allergien kan diagnosticeres med en hudpriktest eller ved måling af allergiantistoffer i blodprøve (IgE). Mængden af husstøvmideallergen i boligen/sengen kan eventuelt bestemmes i en støvsugerprøve opsamlet på specielt filter (Laboratoriet for Medicinsk Allergologi, Gentofte Hospital).

Hvordan bekæmpes husstøvmider?

Er der sikre tegn på husstøvmideallergi, indledes behandlingen af symptomerne altid først med et forsøg på at nedbringe antallet af husstøvmider i boligen, specielt i soveværelse og senge.

Begræns fugt (vigtigst):

Da husstøvmider foretrækker et fugtigt/varmt miljø, kan man holde dem nede og forhindre, at de ikke bliver flere og flere ved at sørge for, at boligen ikke er fugtig. Det gør man ved at sikre - at der ikke kommer fugt udefra - at der produceres mindst mulig fugt i boligen - at den fugt, der ikke kan undgås, fjernes.

Utætte tage, rør eller fugtige kælderrum må udbedres. Undlad at tørre tøj indendørs/i opholdsrum og sikker at aftræk og ventilation fra baderum fungerer. Luft ud i hele boligen mindst to til tre gange dagligt og anvend emhætte ved madlavning.

Fjern husstøvmider i soveværelse og seng:

Sengen: Man bør anvende vaskbar dyne, pude og tynd top/rullemadras, der tåler vask ved over 55 grader. Dyne, pude og topmadras skal vaskes to til fire gange om året.

Madrasser: Madrasser samler støv, kan ikke vaskes og huser mange husstøvmider, selv om de støvsuges grundigt. I halvdelen af de madrasser, der er over fire år, vil der være mider nok til at give problemer, hvis man har mideallergi.

Sengelinned: Sengelinned vaskes to til fire gange per måned ved minimum 55 grader, da vask ved temperatur over 55 grader dræber miderne og vasken (også med koldere vand) fjerner en del allergen. Det kan være en god idé at støvsuge madrassen ved hvert linnedskift.

Soverum: Soverummet bør være tørt og uden væg til væg-tæppe. Det kan ikke gøres rent, hvis der først er kommet mider.

Andre tiltag: Der findes såkaldte ”midetætte” betræk til madrasser, dyner og puder på markedet. De er dog ret dyre, og kan ikke stå alene. Kun et enkelt studie har vist effekt.

Hvordan behandles husstøvmideallergi?

Symptomdæmpende medicin

Behandling af symptomerne på husstøvmideallergi kan foregå med antihistamintabletter, næsespray med binyrebarkhormon - og ved astma forårsaget af husstøvmideallergi - inhalation af luftrørsudvidende medicin (såkaldte beta -2- agonister) og/eller inhalation af binyrebarkhormon

Allergivaccination

Er det ikke muligt at fjerne miderne i tilstrækkeligt omfang, og er den symptomdæmpende medicin uden tilstrækkelig effekt eller med mange bivirkninger, kan man drøfte muligheden for supplerende allergivaccination med sin læge.

Ved allergivaccination får man mange ganske små doser af det, man er allergisk for. På den måde vænner kroppen sig til det og kan tolerere mere, før der kommer allergisymptomer. Behandlingen kan gives med tabletter eller indsprøjtninger og tager tre til fem år. Effekten holder sig hos de fleste i mange år efter.

Tabletbehandling: Vælges tabletbehandling skal der hver dag hele året tages en tablet under tungen.

Injektioner: Vælges behandling med injektioner gives hver uge små, men stigende mængder af allergen i overarmene over 8-15 uger. I resten af behandlingsperioden gives samme dosis hver anden måned. Noget tyder på, at behandlingen med injektioner også kan nedsætte risikoen for at høfeber forværres med astma.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.