Annonce

Har jeg astma?

Spørgsmål:

Jeg er en pige på 13 år, som har nogle problemer med sport. Jeg er 156 cm høj og vejer 42,5 kilo og er hverken tyk eller tynd. Jeg elsker motion og dyrker det hver dag. Men når jeg dyrker motion, får jeg ofte besvær med at trække vejret. Jeg har tænkt på, om det kunne være noget astma? Det skal lige siges, at jeg til hverdag går til springgymnastik og boksning. Jeg har før fortalt det til mine forældre, men når de spørger, om det er noget, vi skal til lægen med, så bliver jeg bare flov. Jeg er nemlig enormt genert og kan ikke fordrage min læge. Jeg håber, at I vil hjælpe mig.

Annonce (læs videre nedenfor)

Svar:

Der findes noget, der hedder anstrengelsesudløst astma. Det er astma, som udløses af fysisk aktivitet og træning. Mange, som i forvejen har kronisk astma, vil opleve en forværring af deres astmasymptomer i forbindelse med træning. Især hvis de træner ude i kolde omgivelser. Men der findes en del personer med mild astma, som kun oplever astmasymptomer under eller efter fysisk anstrengelse.

Når man trækker vejret gennem næsen bliver luften på vej ned i lungerne opvarmet, fugtet og renset for støv og små partikler. Når vi anstrenger os/træner, har vi brug for at trække vejret meget hurtigt, og så trækker vi ofte luften ind gennem munden. Resultatet bliver, at luften, som kommer ned i lungerne, er køligere, tørrere og indeholder mere støv. Alt dette virker irriterende på lungerne. Og hos personer, som i forvejen har en astmatisk irritationstilstand, kan det føre til astmaanfald.

Anstrengelsesudløst astma giver de samme symptomer, som andre former for astma. De vigtigste tegn er kraftig og tør hoste, pibende og hvæsende vejrtrækning og åndenød, trykken i brystet og hurtig udmattelse.

Symptomerne kommer for det meste 5-20 minutter efter, at man starter med den fysiske anstrengelse - eventuelt 5-10 minutter efter at man stopper en kortvarig aktivitet.

Symptomerne kan variere afhængig af de ydre omgivelser. F.eks. vil kold, tør luft, eller meget pollen forstærke generne. Forkølelse og i det hele taget dårlig kontrol med astmaen vil også øge symptomerne hos den enkelte.

Du skriver, at du bliver flov og genert og samtidig kan du ikke foredrage din læge. Men hvis du kan genkende noget af det, jeg skriver, så er du på en eller anden måde nødt til at blive tilset af en læge, der kan hjælpe med at bekræfte eller afkræfte astma.

Hvis det skulle være astma er det i øvrigt ikke farligt, men du kunne hjælpes til at blive dit vejrtrækningsbesvær kvit.

Venlig hilsen

Alexandra Gheorghe, læge

Sidst opdateret: 01.07.2016

Annonce