Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Gul feber vaccine-skal jeg have den?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skal til Kenya den 20. maj i en måned og da jeg skulle vaccineres for gul feber, fik jeg at vide, at det ikke var nødvendigt for folk over 60 år. Den kunne udløse alvorlige komplikationer der lignede sygdommen. Min læge tilråder det. Gør tropelægen også det? Jeg blev sidst vaccineret for gulfeber i 1993.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Der er beskrevet enkelte alvorlige vaccinekomplikationer ved gul feber. I forhold til det store antal vaccinationer der gives over hele verden er hyppigheden af alvorlige komplikationer meget lille. De to grupper, hvor disse sjældne bivirkninger er beskrevet er helt små børn, under et år, og personer over 60-70 år. Reaktionerne har været i form af hjernebetændelse eller voldsom virusindfektion med feber etc. Mange, som vaccineres, specielt første gang, oplever at få en smule feber ca. en uge efter vaccinationen. Er man tidligere vaccineret er risikoen for de nævnte reaktioner formentlig dårlig nok til stede da vaccinen vil efterlade en grad af livslang beskyttelse. Gul Feber vaccination er den eneste vaccination, som er omfattet af internationale rejsebestemmelse hvilket betyder, at man nogle steder skal kunne dokumentere ved indrejse i et land, at man er vaccineret. I følge samme bestemmelser skal vaccinationne fornyes hvert 10. år.I det konkrete tilfælde med vaccine givet for ca 17 år siden sidste gang vil jeg egentlig støtte din læges råd om at lade dig vaccinere igen, da jeg ikke forudser nogen risiko for komplikationer, da du har fået vaccination før. God rejse.

Med venlig hilsen

Søren Thybo

Speciallæge i infektionsmedicin

Sidst opdateret: 02.05.2010
Annonce