Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Infektioner

Pneumokokvaccine

Pneumokokvaccine forebygger infektioner med pneumokok-bakterier, som blandt andet kan give lungebetændelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse.

Opdateret: 27. Februar 2018

Hvad er pneumokokker?

Pneumokokker er bakterier, som blandt andet kan være årsag til lungebetændelse (pneumoni, deraf bakteriernes navn) og andre infektionssygdomme i luftvejene. Det latinske navn for pneumokokkerne er Streptococcus pneumoniae, forkortet til S. pneumoniae.

Selve pneumokok-bakterien er omgivet af en stor kapsel af sukkerarter. Denne kapsel findes der omkring 90 typer af, og det er sammensætningen af denne, der bestemmer, hvilken type pneumokok, der er tale om. Kapslen beskytter pneumokokken mod kroppens hvide blodlegemer (leukocytter).

Hvis man bliver vaccineret mod pneumokokker eller tidligere har bekæmpet en pneumokok-infektion, så danner man antistoffer mod denne kapsel. Det betyder, at de hvide blodlegemer opsluger og dræber pneumokokkerne.

Når man bekæmper en pneumokokinfektion eller bliver vaccineret, er man effektivt beskyttet mod infektion igen med den pågældende kapseltype af pneumokokker.

Hvilken type vaccine findes der mod pneumokokker?

Der findes på markedet to typer vacciner mod pneumokokker:

Prevenar 13

Prevenar 13 er en del af det danske børnevaccinationsprogram og er fremstillet af de 13 hyppigste kapseltyper (kapselsukkerarter), der oftest forårsager meningitis og blodforgiftning. For at forbedre kapselsukkerarternes evne til at fremkalde ordentlig (beskyttende) antistofudvikling er kapselsukkerarterne koblet sammen med et protein (konjugeret), ligesom man har gjort i mange år med børnevaccinen mod Haemophilus influenzae type b Hib vaccinen. Vaccinen kan benyttes til alle aldre fra 6 ugers-alderen.

Pneumovax

Pneumovax er fremstillet af oprensede kapseltyper (kapselsukkerarter) fra de 23 kapseltyper, der oftest (faktisk i 90% af tilfældene) forårsager alvorlige infektioner som lungebetændelse, blodforgiftning (sepsis) og meningitis. Den kan ikke anvendes til børn under 2 år, da de oprensede kapselsukkerarter ikke fremkalder en ordentligt (beskyttende) antistofudvikling hos små børn, hvis immunitet ikke er færdigt udviklet endnu. Den anvendes kun til større børn og voksne.

Statens Serum Institut anbefaler, at voksne, der skal vaccineres mod pneumokokker først vaccineres med Prevenar 13 og herefter med Pneumovax, da det giver en længerevarende beskyttelse. Man får tilskud til vaccinerne, hvis man har stærkt svækket immunforsvar. Alle, som er medlem af Sygeforsikring "danmark", får dækket halvdelen af udgifterne til vaccination.

Hvordan virker pneumokokvaccinerne?

De to slags pneumokokvacciner virker på samme måde. Efter vaccination fremkaldes en specifik antistofproduktion mod de kapseltyper af pneumokokkerne, som er indeholdt ivaccinen. Der vaccineres i nogle tilfælde flere gange (især børn) for at fremkalde en antistofproduktion, der er holdbar i flere år. Antistofferne cirkulerer i blodet og beskytter mod alvorlige infektioner med pneumokokker blandt andet meningitis og blodforgiftning (sepsis). Antistofferne beskytter også i nogen grad mod lungebetændelse og i mindre grad mod mellemørebetændelse.

Antistofferne hæfter sig på pneumokokkernes kapsel, og derefter kan de hvide blodlegemer opsluge og dræbe bakterierne, så man bliver helbredt. Også efter ’naturlig’ pneumokokinfektion produceres der antistoffer, som er med til at helbrede patienten og beskytte mod gentagne infektioner med samme kapseltype.

Efter vaccination indtræder der bivirkninger hos nogle af de vaccinerede efter 1-2 dage. Det er typisk lokal ømhed og hævelse på vaccinationsstedet og sommetider lidt temperaturstigning. De går hurtigt over og er betydningsløse for vaccinationseffekten.

Hvem bør vaccineres?

Små børn

Prevenar 13-vaccinen indgår i det danske børnevaccinationsprogram , så alle børn bør vaccineres mod pneumokokker, når de er 3 måneder, 5 måneder og 12 måneder gamle.

Ældre mennesker

Ældre over 65 år bør blive vaccineret mod pneumokokker.

Øvrige

Vaccinerne anbefales til personer, der skal have fjernet milten eller har en immundefekt. Disse bør blive vaccineret uanset deres alder. Det gælder også personer med kronisk hjerte-, lunge- , lever-, nyresygdom eller diabetes type 1 og 2. Patienter med KOL, som har en lungefunktion (FEV1) på under 40% af forventet værdi, bør også vaccineres.

Hvor effektiv er vaccinen?

Prevenar13 har vist sig effektiv til at beskytte de vaccinerede mod alvorlig pneumokokinfektion. Således har der siden introduktionen af Prevenar 13 i det danske børnevaccinationsprogram ikke været nogen forekomster af alvorlig pneumokoksygdom hos børn i Danmark forårsaget af de pneumokokbakterietyper som er inkluderet i Prevenar 13.

Pneumovax anses for effektiv til at beskytte de vaccinerede voksne mod alvorlig pneumokokinfektion i 10 år, derefter kan ny vaccination overvejes. Patienter, der tidligere kun er vaccineret med Pneumovax kan minimum et år senere blive vaccineret med Prevenar 13.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.