Annonce

Betyder fjernelse af et stykke tyktarm noget?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik tidligere på året fjernet 25 centimer af tyktarmen på grund af en ondartet tumor. Alt er fjernet og ingen efterbehandling er nødvendig.

Jeg er interesseret i at vide, om den funktion det stykke fjernede tarm havde, bliver overtaget på anden vis - jeg tænker på eventuel vitaminoptagelse eller andet? En eller anden funktion må tarmen jo have haft.

Er der ting, jeg bør tænke på (ikke kræftmæssigt, men på grund af eventuel nedsat funktionen fra det manglende stykke tarm?)

Med venlig hilsen

En Spørger

Svar

Kære Spørger

Tyktarmens væsentlige opgaver er at opsuge vand og salte tilbage til kredsløbet, der samtidig gør afføringen fastere, og så transportere den ned til endetarmen til udskillelse, når trangen melder sig. De naturlige tarmbakterier virker på afføringen ved at producere en række forskellige gasser (nogle ildelugtende), og kan også forgære afføring, til lidt øget energioptagelse.

Tyktarmen er cirka 1,5-2 meter lang og en fjernelse af 25 centimeter vil ikke føre til nogen ændring af den naturlige funktion. Ved forskellige andre sygdomstilstande, hvor det kan være nødvendigt at fjerne helt op til 3/4 af tyktarmen, vil der komme ret tynde afføringen flere gange i døgnet, men det går ikke ud over andre af kroppens funktioner.

Uanset hvor meget tarm der er blevet fjernet, er det altid en god idé at holde sig til de nu 10 kostråd, der bevirker, at afføringen vil få en passende konsistens.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med.

Speciallæge i kirurgi og mave-tarmsygdomme

Seniorforsker, ph.d.

Sidst opdateret: 04.10.2015
Annonce