Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Stomi

Tilbehør til stomi

Tilbehør til stomi. Læs om de forskellige tilbehørsprodukter, der kan hjælpe med at forebygge utætheder og hudskader.


Opdateret: 16. Juni 2019

 

Her er en kort beskrivelse af de tilbehørsprodukter, der findes til stomi. Produkterne kan hjælpe til at forhindre lækage og hudskader.

Minicap

Er et alternativ til en almindelig kolostomipose eller urostomipose. Minicappen til urostomi indeholder et absorberende materiale, der indkapsler urin og omdanner den til en gel. I minicappen til kolostomien er der et blødt absorberende indlæg, der opsamler sekretet samt et kulfilter til udluftning. Kan bruges i forbindelse med sport, intime situationer og besøg i svømmehal. De, der har en kolostomi, og som skyller tarmen (irrigation), kan anvende en minicap i stedet for en almindelig stomipose.

Consealprop

Consealprop er et tilbud til kolostomioperede. Proppen sættes ind i stomien, hvor den effektivt blokerer afføringen og lader tarmluften passere uden støj igennem kulfiltereret. Denne type anvendes typisk af dem, som har fuldstændig regelmæssig afføring, eller som udfører irrigation.

Pasta

Pasta består af de samme indholdsstoffer som stomipladerne, men er i formbar konsistens. Giver et mere sikkert fæste og forebygger lækage og øm hud. Anvendes til at fylde fordybninger, udglatte ujævnheder eller områder med arvæv for at få en plan overflade, som klæberen på stomibandagen kan klæbe på. Pastaer findes med og uden alkohol.

Tætningsringe

Tætningsringe giver en sikker tætning rundt om stomien og beskytter derved huden. Der er mange forskellige typer af tætningsringe. Alt efter typen af tætningsring kan ringen absorbere mere eller mindre fugt fra huden og danne en tætsluttende gel, der beskytter huden. Anvendes til at fylde små fordybninger og til at give ekstra klæbemasse ved roden af stomien.

Beskyttelsesfilm

Beskyttelsesfilm lægger en beskyttende film, der skånsomt beskytter huden mod irritation og skader forårsaget af stomipladens klæber, afføring og urin. Hudbeskyttelsesfilm er silikonebaserede og alkoholfrie. Findes som spray og serviet.

Klæbefjerner

Opløser hurtigt overskydende klæbermateriale og gør det nemt at fjerne både stomipladen og eventuelle klæberester. Klæbefjernere er ofte baseret på silikone. Findes både som spray og serviet.

Barrierecreme

Barrierecreme hjælper med at pleje øm, tør og irriteret hud omkring stomien. Den har en beskyttende og fugtgivende effekt og har ingen indflydelse på efterfølgende vedhæftning.

Strøpulver

Strøpulver er en stomiplade i pulverform, der klæber til fugtige områder. Det giver et miljø, der fremmer opheling og beskytter mod hudproblemer. Strøpulver anvendes på hud, der kræver opsugning af væske og beskyttelse mod yderligere skade, samt til at lette påsætning af stomiprodukter.

Kantsikring

Kantsikring mindsker risikoen for, at stomibandagen løsner sig langs kanten. Ved stomibrok, hvor stomien sidder på en bule, kan det være vanskeligt at få stomibandagen til at sidde glat. Her giver kantsikringen ekstra klæbemasse. Kantsikring findes i forskellige udformninger og størrelser.

Stomibælte

Stomibælte kan sættes fast i bælteørerne på de todelte basisplader eller i bælteørerne på stomiposen. Bæltet kan også sættes på de endelte konvekse stomiprodukter. Hensigten er, at bæltet hjælper med til at holde stomipladen tættere ind til kroppen. Bliver bæltet anvendt på en konveks basisplade, sikrer det et konstant tryk på huden omkring roden af stomien. Er bæltet for stramt, kan det medføre tryksår.

Læs også:

Sådan vælger du den rigtige stomipose

Forskellige typer af stomiposer

Vil du vide mere?

Har du brug for råd og vejledning om de forskellige produkter, er der hjælp at hente hos de grossister, der sælger stomiprodukter til din kommune samt hos de enkelte producenter.

Stomiambulatorierne og de sygeplejersker i kommunen, der har stomipleje som deres ansvarsområde, kan hjælpe med at vurdere, om det fortsat er den bedst egnede stomibandage, du har, samt med at vælge eventuelle tilbehørsprodukter.

Bevillinger og tilskud ved stomi

Aktivt liv med stomi

Mad og drikke til dig, der har stomi

Tilstødende komplikationer ved stomi

SE OVERSIGT OVER ALLE ARTIKLER OM STOMI


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.