Behandling med bade mod psoriasis

Tjærebehandling

Bade med stenkulstjære er en effektiv behandling af psoriasis. De har været brugt i mere end 150 år til behandling af hudlidelser. Behandlingen er blevet sjældnere i de senere år. Den gives på hudafdelinger, enten som dagbehandlinger eller under indlæggelse, da tjæren har en meget stærk lugt og kan misfarve tøj.

Den foregår i sin klassiske form ved, at man tager et varmt karbad eller brusebad i 15-20 minutter. Derefter pensles huden med ren stenkulstjære. Selve behandlingen er smertefri og tager typisk 10-15 minutter. Den kan gentages tre til fem gange ugentlig, og man skal regne med tre til fire ugers behandling.

I sjældne tilfælde kan der optræde irritation eller allergiske reaktioner efter tjærebehandling. Huden bliver mere følsom over for lys, hvilket man skal være opmærksom på i sommermånederne og tage højde for.

Tjære indeholder mange forskellige kemiske forbindelser. Nogle af disse er blevet mistænkt for at være kræftfremkaldende. Der er dog aldrig blevet påvist en sammenhæng mellem kræft og behandling med stenkulstjære.

Røde bade

Røde bade består af en vandig opløsning af kaliumpermanganat, der desinficerer og udtørrer væskende hud. Man bruger typisk 10 millimeter af en tre procent opløsning pr. liter vand. Opløsningen brunfarver huden, men man kan undgå misfarvning af neglene ved at smøre dem ind i vaseline inden badet. Røde bade anvendes undertiden som startbehandling i forbindelse med infektion eller i forbindelse med pustuløs psoriasis

Annonce (læs videre nedenfor)

Bade-PUVA

PUVA er en kombinationsbehandling med stoffet psoralen og stråler med langbølget ultraviolet lys (UVA-lys) i stigende doser to til tre gange ugentligt.

Tidligere brugte man udelukkende psoralen i pilleform, som skulle tages en hel til en halv time før bestrålingen. Det betød, at patienten skulle bruge beskyttelsesbriller, sålænge der var psoralen i kroppen, ligesom der kunne komme bivirkninger i form af kvalme, hovedpine og svimmelhed.

Dette kan man undgå ved at komme patienten i et bad, hvori der er anbragt psoralen i badevandet, således at psoralen binder sig til huden alene. Effekten af bade-PUVA er af samme styrke som almindelig PUVA. Dog kan bade-PUVA behandling være sværere at styre.

Læs mere om PSORIASIS

Sidst opdateret: 21.09.2010

Medicin som kan anvendes