Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Annoncørbetalt indhold | Psoriasis

Psoriasis: Kræv en behandling, der virker

Psoriasis kan give rød, skællende og kløende hud, og det kan forringe livskvaliteten og føre til søvnproblemer, depression og social isolation. Der findes dog mange effektive behandlinger af psoriasis, og du skal ikke slå dig til tåls med en behandling, der ikke virker.Den kløe, smerte og det stigma, som for mange hører med til psoriasis, påvirker humøret og søvnkvaliteten og kan føre til depression. Også det røde udslet med skællende hud kan forringe livskvaliteten, især når det sidder på de mest synlige steder som hænderne og hårbunden, og man kan føle sig flov og socialt isoleret. Desuden er der flere følgesygdomme forbundet med psoriasis, blandt andet diabetes, hjertekarsygdom og psoriasisgigt.

Behandling af psoriasis tilbydes i ‘trin’: Lokalbehandling, lysbehandling, tabletbehandling og til sidst biologisk behandling. Det er vigtigt at finde en behandling, der både er effektiv og behagelig for dig at anvende, så tal med din læge om dine behandlingsmuligheder.

Her får du et overblik over de forskellige typer af behandling.

Lokalbehandling

Lokalbehandling kan deles op i steroidcremer og kombinationsbehandlinger med syntetisk D-vitamin og steroid. Lokalbehandling kan være alt fra salve, creme, gel og skum.

Steroidcremer

Steroidcremer, eller hormoncremer, virker ved at dæmpe betændelsestilstanden (inflammationen) lokalt og dermed hævelse, irritation og kløe. De inddeles i grupper fra milde til stærke cremer, og det er sværhedsgraden af ens psoriasis, der afgør hvilken behandling, man får. Steroidcremer bør kun anvendes i afgrænsede perioder, da de kan forårsage tynd og skrøbelig hud.

Kombinationsbehandling med steroid og syntetisk D-vitamin

Syntetisk D-vitamin hæmmer den hurtige omsætning af hudcellerne, som er årsagen til psoriasis. I kombination med steroid giver det en god effekt med relativt få bivirkninger, da D-vitamin modvirker udviklingen af tynd og skrøbelig hud.

Lysbehandling

Behandlingen består af ultraviolet lys, og foregår enten hos hudlægen eller på en hudafdeling på et hospital. Lysbehandlingen kan kombineres med for eksempel lokal- eller tabletbehandling. Mange med psoriasis er glade for lysbehandling, men det er tidskrævende med behandlinger flere gange om ugen over en længere periode.

Leo Pharma 4

Tabletbehandling

Hvis man er meget plaget af psoriasis, kan man blive tilbudt såkaldt systemisk behandling, som man tager i tabletform og i nogle tilfælde som indsprøjtning. Behandlingerne er effektive, og kan udskrives af din hudlæge.

Biologisk behandling

Ved psoriasis er immunforsvaret i huden overaktivt. Det giver en betændelsestilstand i huden (inflammation), som resulterer i det velkendte røde og skællende udslet. Biologisk behandling dæmper immunforsvaret, så inflammationen mindskes. Midlerne er ofte effektive, men behandlingen er dyr og bliver kun givet på udvalgte hospitaler. Da behandlingen dæmper immunforsvaret, er der en øget risiko for visse typer af infektioner.

Tal med din læge

Der er mange muligheder for effektiv behandling af psoriasis i dag, så tag en snak med din læge, så I sammen kan finde den rette behandling til dig.

Desuden er det en god idé at bede om en plan for din behandling samt at aftale opfølgning, hvor du sammen med lægen ser på, om behandlingen har den ønskede effekt.

Leo Pharma logo3

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

 

MAT-57645


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.