Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Leddegigt

Targeteret (målerettet) behandling af leddegigt

Targeret (målrettet) behandling dækker over lægemidler, der målrettet rammer det protein, som medvirker til udviklingen af en sygdom.

Opdateret: 11. Juli 2017

Hvad er targeteret behandling?

Target er det engelske ord for mål, og targeret behandling dækker over lægemidler, der målrettet rammer det protein, som medvirker til udviklingen af en sygdom. Lægemidlerne behøver ikke at være udviklet til en enkelt sygdom, da et protein eller cellesignalvej kan være medvirkende i sygdomsmekanismen i flere sygdomme. Det gælder eksempelvis for såkaldte TNF-hæmmere, som både bruges mod leddegigt, psoriasis, morbus Crohn etc.

Forskning har givet en meget bedre forståelse af leddegigt, derfor er næsten al ny medicin til leddegigt targeteret behandling. Det gælder både for de biologiske lægemidler, men også de såkaldte JAK (Januskinase)-hæmmere. Mange af lægemidlerne er også effektive i andre sygdomme (herunder andre gigtsygdomme).

Hvordan virker targeteret behandling af leddegigt?

De targeterede lægemidler virker ved at påvirke meget specifikt på et protein. Det kan være udenfor eller inde i cellen.

Når en celle påvirkes sker det ved, at et protein (ligand) binder sig til et andet protein (receptor) på celleoverfladen. Aktivering af receptoren sætter gang i en kaskadereaktion inde i cellen, som slutter med, at der dannes mere eller mindre af et protein. Uanset om man påvirker cellen udefra eller blokerer signalvejene indefra, er målet at hæmme bestemte proteiner i cellen, og dermed dæmpe den inflammationsproces, som opstår, når man har leddegigt.

Lægemidler der virker udenfor cellen
De biologiske lægemidler er meget store molekyler, som på grund af deres størrelse ikke kan trænge ind i cellen, og påvirker derfor altid cellesignalstoffer udenfor celler eller proteiner på celleoverfladen. De targeterede lægemidler med virkningsmekanismer udenfor cellen påvirker et eller i sjældne tilfælde to proteiner.

Lægemidler der virker inde i cellen
Den senest tilkomne gruppe af midler indenfor targeteret behandling - JAK-hæmmerne - virker inde i cellen. De påvirker signalvejen for en række signalstoffer i cellen. JAK-hæmmere påvirker de signalveje inde i cellen, som kaldes JAK-STAT signalvejene. En JAK-hæmmer påvirker signaleringsvejen for alle de proteiner (ligander), som sender signal gennem den JAK-STAT vej

I øjeblikket findes der to JAK-hæmmere (Baricitinib og Tofacitinib) til behandling af leddegigt, men mange flere er under udvikling. Baricitinib blokerer JAK-1 og JAK-2. Tofacitinib hæmmer JAK-1 og JAK-3. Der findes ingen studier, der sammenligner de to lægemidler. Effekten ser ud til at være på samme niveau som biologiske lægemidler. Der er endnu ikke nogen langtidsstudier, hvor man ser effekten af JAK-hæmmerne over længere tid.

Hvem kan få targeteret behandling?

Biologiske lægemidler gives til patienter, som ikke opnår tilstrækkelig effekt af methotrexat og lignende stoffer.

JAK-hæmmere er under godkendelse i Danmark og dermed ikke frigivet til behandling. Det forventes at blive 3. linje præparat, det vil sige, at patienter skal have manglende effekt af methotrexat og lignende midler samt biologiske lægemidler, inden de bliver tilbudt JAK-hæmmere.

Der foreligger ingen officielle anbefalinger, men behandlingen ser ud til at være effektiv til leddegigtpatienter med mange knogleskader (erosioner) eller patienter, som ikke kan tåle methotrexat. Til gengæld vil man næppe anbefale JAK-hæmmere til patienter med svær leversygdom eller høj risiko for blodpropper på grund af risikoen for bivirkninger.

Hvordan indtager man targeteret behandling?

Biologiske lægemidler gives enten som indsprøjtninger under huden - hvilket gælder for langt de fleste - eller intravenøst i en blodåre.

JAK-hæmmere indtages som tabletter en eller to gange om dagen. I studier har forsøgsdeltagere mærket effekt efter 1 uge og op til 12 uger efter opstart af behandling

Hvilke bivirkninger kan der være ved targeteret behandling?

Den vigtigste bivirkning ved biologisk medicin er risikoen for infektioner.

De vigtigste bivirkninger ved JAK-hæmmere er øget infektionsrisiko og forhøjet kolesterol. Derfor vil man skulle udvise forsigtighed, hvis patienter er disponeret til hjerte-kar-sygdom. Forekomsten af helvedesild (Herpes Zoster) og påvirkning af knoglemarven var også forhøjet hos forsøgsdeltagere. Dog findes der endnu ingen langtidsstudier, så alle eventuelle bivirkninger ved JAK-hæmmere er ikke fuldstændig klarlagt.

Hvordan er kontrolforløbet?

Efter opstart kontrolleres infektionstal, nyrefunktion og leverfunktion hyppigt i starten - typisk hver anden uge de første to måneder og herefter hver anden måned. Det kan dog variere fra afdeling til afdeling. Behandling af leddegigt med targeterede lægemidler er en specialopgave og vil kun foregå på hospitalsafdelinger.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

LeddegigtBehandling med biolgiske og biosimolære lægemidlerStøtte og hjælp til dig der har leddegigt


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.