Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Epilepsi

Førstehjælp ved epileptisk anfald

Epileptisk anfald kan virke voldsomt. Her kan du læse, hvordan du bedst hjælper under et anfald.

Opdateret: 20. Februar 2019

Hvad gør man?

Det kan se dramatisk ud, når en person får epilepsi-anfald. De pårørende ved som regel, hvad de skal gøre, men mange andre ved ikke, hvad de skal stille op. Der findes mange myter om, hvad der er godt for en epilepsipatient under et anfald - her kan du blive klogere på, hvordan du rent faktisk hjælper en person med et epileptisk anfald bedst muligt.

  • Man skal sørge for at vedkommende ikke kommer til skade (undgå at de slår sig). Når anfaldet er overstået, skal personen lægges i aflåst sideleje.

  • Stop aldrig genstande i munden på personer med krampeanfald. Det er i bedste fald nyttesløst, da sammenbiddet foregår med maksimal muskelkraft (tonisk) fra starten. I værste fald kan man brække tænder eller endog underkæben!

  • Bliv ved den personen, der har fået et epileptisk anfald, indtil bevidstheden begynder at komme tilbage, og bevar roen.

  • Varer kramperne mere end et par minutter, eller gentager de sig efter kort tid, bør der straks søges lægehjælp. Der er ellers normalt ikke grund til at tilkalde læge eller ambulance ved et enkeltstående epileptiske anfald.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.