Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Hjerte og blod

Pacemaker

En pacemaker er en lille elektronisk enhed, der har til opgave at hjælpe hjertet med at slå med den rigtige hastighed. Oplever du svimmelhed, besvimelse og åndenød som følge af for langsom hjerterytme, kan du få indopereret en pacemaker.

Opdateret: 18. September 2015

Hvad er en pacemaker?

En pacemaker er en lille elektronisk enhed, der består af et batteri og ledninger. Pacemakeren har til opgave at hjælpe hjertet med at slå med den rigtige hastighed.

Hvordan virker en pacemaker?

Hjertet er en muskel, der pumper blodet rundt i kroppen. Dette kan lade sig gøre, fordi nogle specialiserede celler i hjertet danner en elektrisk impuls, der får hjertet til at trække sig sammen og slappe af. Hjertet kan normalt selv vurdere, hvilken hastighed der er mest optimal at slå med. Dette afhænger blandt andet af dit aktivitetsniveau.REPLACE_THIS

Pacemaker med stød

Man kan også få en pacemaker, der afgiver stød. Dette kaldes en ICD-enhed. ICD-enheder kan gives til personer, der har haft hjertestop eller hjerterytme-forstyrrelser, der kan lede til hjertestop.

Registrerer ICD-enheden enten, at personen har fået et hjertestop eller har en hjerterytme, der potentielt kan give hjertestop, vil den enten forsøge at overtage den elektriske impulsdannelse i hjertet eller afgive et eller flere stød for at få hjertet til at fungere normalt igen.

Hvis hjertet slår for langsomt, kan det blive nødvendigt at indsætte en pacemaker, der sørger for, at hjertet pumper med den rette hastighed. Pacemakeren bliver indopereret ved en operation i lokalbedøvelse. Det betyder, at man er vågen, mens operationen foretages.

Der lægges et snit i huden under kravebenet, hvor batteriet kan indplaceres. Ledningerne, der er forbundet til batteriet, føres gennem en blodåre videre ned i hjertets højre forkammer og hjertekammer, hvor de fastgøres.

Når pacemakeren er placeret, skal den programmeres og herefter registrerer den hjertets impulser. Hvis den fornemmer, at hjertet begynder at slå for langsomt, overtager pacemakeren frekvens-reguleringen og begynder at "pace", hvilket vil sige, at den udsender elektriske impulser og på den måde tvinger hjertet til at slå hurtigere.

Hvem skal have en pacemaker?

Man kan få en pacemaker, hvis man har en for langsom hjerterytme. Pumper hjertet ikke en tilstrækkelig mængde blod rundt i kroppen, kan man opleve forskellige gener. Typiske tegn på, at hjertet slår for langsomt, er svimmelhed, besvimelse eller åndenød.

Årsagerne til, at man har en langsom hjerterytme, kan blandt andet være ardannelse i hjertets ledningssystem. Ardannelse kan for eksempel opstå på grund af åreforkalkning i nogle af hjertets blodårer.


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.