Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Aldosteron

Aldosteron er et hormon, som er med til at kontrollere vores blodtryk og justerer hvor meget vi tisser, så vores blodvolumen og dermed blodtryk bliver vedligeholdt.

Opdateret: 7. September 2020

Hvad er aldosteron?

Aldosteron er et hormon fra binyrebarken, som regulerer væske- og saltbalancen i kroppen. I praksis betyder det, at aldosteron regulerer blodtrykket. Aldosteron frigives og hæmmes ved forskellige stimuli fra resten af kroppen, så vi kan holde et stabilt blodtryk, selv når vi er dehydrerede.

Hvor dannes aldosteron?

Aldosteron er et såkaldt steroidhormon. Det betyder, at det primært er opbygget af fedt. Det bliver dannet i binyrens yderste lag, binyrebarken. I binyrebarken dannes også kortisol og kønshormoner. Dannelsen af aldosteron bliver påvirket af hvordan kroppens saltbalance ser ud. Binyren bliver påvirket af saltkoncentrationen, som er høj, når blodvolumen er lav. Ved en høj saltkoncentration bliver der således frigivet mere aldosteron, mens der ved lav saltkoncentration frigives mindre.

Nyren og binyren

Hvilken funktion har aldosteron?

Aldosterons primære funktion er at holde vores blodtryk stabilt. Som beskrevet ovenfor, kan vores blodvolumen måles på, hvor stor en koncentration af salt, som findes i blodet.I praksis virker aldosteron på nyrerne, hvor det øger reabsorptionen (genoptagelsen) af natrium. Natrium er et metal, som, sammen med andre grundstoffer, indgår i kroppens saltbalance. Natrium binder vandet i nyrerne, så vi tisser mindre, og på den måde får et større blodvolumen og dermed et højere blodtryk.

Hvilke sygdomme forbindes med aldosteron?

Hvis man har enten for meget eller for lidt aldosteron, kan man blive syg. Disse sygdomme kaldes for henholdsvis hypoaldosteronisme og hyperaldosteronisme.

Hypoaldosteronisme

Hypoaldosteronisme er relativt sjældent og vil hyppigt være forårsaget af en anden sygdom, hvor enten binyren eller nyren er syg, såsom Addisons sygdom eller nyresygdom.

Hyperaldosteronisme

Hyperaldosteronisme kaldes også Conns syndrom og er karakteriseret ved højt blodtryk, hovedpine, følelsesløshed og øget tørst. Conns sygdom behandles med medicinske præparater, som hæmmer effekten af aldosteron.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.