Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gestagen

Gestagen ligner det naturlige hormon progesteron. Gestagen bruges som prævention mod graviditet. Det kan også gives sammen med østrogen, til kvinder i overgangsalderen, for at afhjælpe gener.

Opdateret: 6. Juni 2022

Hvad er gestagen?

Gestagen er et syntetisk hormon. Syntetisk betyder her, at det er kunstigt fremstillet og ikke er et hormon, kroppen selv producerer. Gestagen ligner det naturlige hormon progesteron. Gestagen bruges som prævention mod graviditet. Det kan også gives sammen med østrogen, til kvinder i overgangsalderen, for at afhjælpe gener.

Gestagen som prævention kan enten gives som:

  • Alene, som tablet: Minipiller
  • Alene, som depot: Spiral, p-stav eller p-sprøjte.
  • Sammen med østrogen: P-piller, p-ring, p-plastre.

Hvilken funktion har gestagen ?

Gestagen virker ved at gøre slimet i livmoderen så tykt, at det bliver uigennemtrængeligt for sædceller. Hvis man giver lidt højere doser af gestagen, hæmmer man også ægløsning.

Desuden sker der også ændringer i livmoderslimhinden, for eksempel vil blodforsyningen falde og kirtlerne bliver mindre, således at et befrugtet æg vil have meget svært ved at sidde fast i livmoderen.

Tilmeld dig vores nyhedsbreve!

Du kan til enhver tid afmelde vores nyhedsbreve ved at klikke på linket i bundet af nyhedsbrevet. Her kan du læse mere om Netdoktors privatlivspolitik .

Kommentér denne artikel

Der er endnu ingen kommentarer på denne side


Du har fravalgt en eller flere cookies, hvilket kan påvirke visse udvidede funktioner på siden.